Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lommemannen tatt etter DNA-treff

Tobarnsfar og mangemillionær pågrepet i Bergen i morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplysninger i saken? Ring oss på 24 00 00 00 eller send epost til 2400@dagbladet.no.

BERGEN/OSLO (Dagbladet.no): Politiet i Bergen har pågrepet mannen de mener er den såkalte Lommemannen. 

Den som er pågrepet er en tidligere ustraffet mann bosatt i Bergen. Han skal være tatt etter DNA-treff. Også bilder av Lommemannen matche med mannen som nå er pågrepet, får Dagbladet.no opplyst av kilder nær etterforskningen.

Mannen har mange millioner i formue og to millioner i inntekt.

Lommemannen skal ha forbrutt seg seksuelt på små gutter i nesten 30 år, og skal ha slått til i Åsane i Bergen allerede i 1979. Så mange som 300-400 gutter skal ha vært utsatt for Lommemannens overgrep. Noen av overgrepene er så grove at de sidestilles med voldtekt i straffeloven.

Pågripelsen skjedde i Bergen like før klokken seks i morges, melder VG Nett. 

Etter det ba.no erfarer er den pågrepne i femtiårene. Han skal være ugift og ha to voksne barn selv.

- Overrasket

Politiet i Follo som har koordinert etterforskningsarbeidet har få eller ingen opplysninger å komme med foreløpig.

image: Lommemannen tatt etter DNA-treff

- Vi har ingen kommentar, men henviser til en pressekonferanse i Follo politidistrikt i 14-tida i dag, sier informasjonsansvarlig Runar Kvernen til Dagbladet.no. Follo politidistrikt har med assistanse fra Kripos ledet etterforskningen de siste årene. 

- Kan dere bekrefte at det er Lommemannen som er pågrepet?

- Nei, vi kan ikke det. Vi ble også litt overrasket, sier Kvernen til Dagbladet.no.

Heller ikke politiet i Bergen kan bekrefte overfor Dagbladet.no at Lommemannen er pågrepet.  

- Politet i Bergen holder på å sjekke opp dette nå. Vi kjenner ikke til det, sier operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

Serieseksualforbryter

I årevis har Lommemannen vært en av Norges verste seksualforbrytere, og han har operert over store deler av Sør-Norge.

Først i 2003 ble overgrepene knyttet sammen da to kvinnelige etterforskere i ulike politidistrikt ved en tilfeldighet fant ut at de lette etter den samme mannen. I slutten av november i fjor gikk politidirektør Ingelin Killengreen og riksadvokat Tor-Aksel Busch inn for å intensivere jakten på Lommemannen.

- Det skal ikke stå på ressurser i jakten på Lommemannen. Vi har alle stor tro på at vi skal klare å ta denne mannen, sa politidirektør Ingelin Killengreen den gang.

Kripos har en egen nettside som kun dreier seg om Lommemannen.

Politiet har sittet på DNA-materiale og overvåkningsbilder av mannen uten å ha klart å identifisere ham. Etter at politiet i 2006 satte i gang et storstilt arbeid for å få finne Lommemannen, tyder mye på at han gikk under jorda.

Siste rapporterte overgrepstilfelle var 14.juli i 2006.

Lommemannen forsvant også under jorda i 2003. Da hadde politiet i september det året offentliggjort videobilder av mannen. Etter det ble det et opphold i overgrepene på 15 måneder.

Samme framgangsmåte
Serieovergriperen omtales som Lommemannen fordi han lurer gutter til å beføle kjønnsorganet hans.

Det gjør han ved å oppsøke barna og si at han trenger hjelp med en nøkkel eller papirlapp i bukselomma. Mannen har da fjernet fôret i lomma i tillegg til å gå uten undertøy, slik at guttene ufrivillig kommer i kontakt med kjønnsorganet hans.

Lommemannen skal også ha utført andre, grovere overgrep mot barna.

Politiet tror Lommemannen er identisk med overgriperen som gikk under tilnavnet Bandasjemannen. Denne mannen forgrep seg på gutter ved først å be om hjelp til å skifte bandasje.

Ett av politiets store ubesvarte spørsmål er hvordan Lommemannen har kunnet operere over så store geografiske områder.

- Hvorfor er han der og hvorfor akkurat da? På noen av stedene hvor han har begått overgrep er det ikke naturlig å være på ferie på det tidspunktet. For eksempel forgrep han seg på en gutt i Høyanger i november 2005. Høyanger er et naturlig feriemål om sommeren, men ikke på den tiden av året, sa etterforsker Jorid Kile Berg til Dagbladet.no 2006.

Derfor har etterforskerne stilt seg spørsmålet om Lommemannen har en jobb som gjør at han er på de forskjellige stedene til enhver tid.

ETTERFORSKNINGSSJEF: Etterforskningsleder Håvard Aksnes fra Kripos var denne uka på plass i Bergen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media