PÅGREPET: Disse personene ble pågrepet på t-banestasjonen på Røa i går. Etter det Dagbladet.no forstår mistenker politiet dem for lommetyveri. Foto: 2400/Tipser
PÅGREPET: Disse personene ble pågrepet på t-banestasjonen på Røa i går. Etter det Dagbladet.no forstår mistenker politiet dem for lommetyveri. Foto: 2400/TipserVis mer

Lommetyv-alarm i Oslo

Pass på lommeboka, spesielt hvis du skal ta kollektivtransport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Pass på verdisakene deres, vi har fått beskjed om at det er mange lommetyver ute i dag og at de er aktive på flere holdeplasser.

Den beskjeden ble lest opp av flere trikkeførere i Oslo i dag.


Spesielt på holdeplasser

Lommetyvbander herjer i hovedstaden, og de er frekke og profesjonelle.

- Jeg kjenner ikke til noen konkret sak i dag, men vi har faste rutiner for dette. Hvis vi blir oppmerksomme på at bandene er spesielt aktive, enten ved at vi oppdager det selv eller at vi får beskjed fra politiet, så gir vi beskjed til kundene våre om å være forsiktige, sier Cato Asperud, informasjonssjef i Oslotrikken, til Dagbladet.no.

Han opplyser at kollektivknutepunktene der det er mange passasjerer er spesielt yndede steder for lommetyvene.

- De slår gjerne til på holdeplasser med mange passasjerer. Da går de flere på trikken samtidig, og slår tid. Det er gjerne litt opp og ned med lommebøker og hefter ved påstigning, og det utnytter tyvene. Så går de av igjen på neste holdeplass, sier Asperud.

Ifølge Asperud operer tyvene i regelrette bander.

- Vi opplever at de er spesielt aktive i enkelte perioder, og da prøver vi å si fra så godt vi kan, sier Asperud.

Bander med åtte-ni personer

Kåre Stølen, stasjonssjef ved sentrum politistasjon i Oslo, deler Asperuds oppfatning om at lommetyvene representerer et stort problem. Men han opplever ikke at det skjer i perioder.

- Dette har vært et problem hele det siste året. Vi pågriper stadig folk for dette, men det kommer hele tiden nye til, sier Stølen til Dagbladet.no.

- Vi har sett saker med sju-åtte-ni personer som har operert sammen, og vi har også saker med to-tre personer. De plukker seg ut ofre og samarbeider om å stjele fra dem. En har gjerne oppgaven med å avlede, for eksempel med å kløne med betaling, mens de andre utfører tyveriet, sier Stølen, som opplyser at tyvene har spesialutstyr, blant annet egne vesker, som de bruker når de utfører tyveriene.

Han sier at det ikke bare er et problem på trikken, men også t-banen, toget og kjøpesentre.

- De vi pågriper er ofte multikriminelle som driver med alle ulovligheter det går an å tjene penger på, sier Stølen.

Dagbladet.no har tidligere skrevet om bandene som drar fra by til by og stjeler fra naive nordmenn.