Lommetyvenes mekka

Her ser du et av stedene i Norge hvor det er størst sjanse for å få frastjålet lommeboka. På beste Oslo vestkant, Majorstua og handlegata Bogstadveien, herjer nå lommetyvene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet ber folk være oppmerksomme på tyvene og passe på verdisakene når de befinner seg på Majorstua.

Ved siden av Oslo sentrum er Majorstua det sted i Norge der flest folk får rappet lommebøkene sine.

Det er i rushtida mellom klokka 15 og 17 at tyvene oftest slår til. De fleste ofrene er kvinner mellom 30 og 60 år.

400 prosent

Politiet har lenge visst at områdene langs handlegata Bogstadveien og Majorstua t-banestasjon er meget attraktive for kjeltringene. Men et storstilt analysearbeid viste at problemet var voldsomt - og økende.

Siden 1995 har antallet lommetyverier på Majorstua økt med nesten 400 prosent. I årets 11 første måneder har 308 personer anmeldt at de har blitt utsatt for lommetyver i Majorstua bydel. En rekke lommetyverier blir trolig aldri anmeldt, så politiet er sikre på at tallet er høyere.

I underkant av 200 av disse lommetyveriene har skjedd på og rundt Majorstua t-banestasjon. Dette er et av de travleste trafikknutepunktene i landet. Her stopper alle t-banelinjene, flere trikkelinjer har endestasjon, og Norges travleste bussrute passerer opptil ti ganger i timen.

- Dette er steder med trengsel, og vi vet at steder der det er mye folk tiltrekker lommetyver. Vi har nå startet et samarbeid med Oslo Sporveier for å gjøre folk mer bevisste på at de skal være på vakt mot lommetyver i hele dette området, sier politiavdelingssjef Leif Larsen ved ordensavsnittet på Majorstua politistasjon.

Ved hjelp av straffesaksregisteret, kart og analyser har politifolkene ved stasjonen skaffet seg en meget god oversikt over vinningskriminaliteten i bydelene Ullern og Majorstua. Analysemetodene har fått oppmerksomhet fra politistyrker i en rekke europeiske land, og vil trolig bli adoptert av andre politidistrikter i Norge.

Sivile spanere

- Vi ble veldig overrasket da politiet kontaktet oss og vi fikk vite at perrongen på Majorstua stasjon var så lommetyvbelastet. Vi er meget opptatt av kundenes sikkerhet, og satser 100 prosent på å gjøre folk mer bevisst på faren. Vi kan ikke stå og se på at våre kunder blir loppet for lommebøker og mobiltelefoner, sier informasjonssjef Bjørn Rydmark i banedivisjonen i Oslo Sporveier.

I samråd med politiet har Sporveiene satt i gang en rekke tiltak i den travle julemåneden:

  • Vektere i sivil spaner etter lommetyver på perrongene.
  • De reisende får advarsler om lommetyver over perrongens høyttaleranlegg.
  • Plakatmateriell med advarsler vil bli hengt opp i stasjonsområdet.
  • Flygeblader med advarsler vil bli delt ut til de reisende.