Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lommetyver går fri under Lommemann-etterforskningen

Ressursene i Follo politidistrikt sprenges under arbeidet med den siktede 55-åringen fra Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

* Har du tips eller opplysninger Dagbladet kan ha nytte av i Lommemannen-saken? Tips oss på 2400@dagbladet.no eller SMS/MMS til 2400.

(Dagbladet.no): - Det er fire personer fra Follo politidistrikt som nesten bare jobber med Lommemannen. Det betyr at de øvrige må ta seg av resten av sakene som de fire også birdo i tidligere. Lommemannen-saken er en sak det er verdt å prioritere, men det er klart det går ut over andre saker, sier lokalleder Jahn Thore Nerhus i Politiets Fellesforbund i Follo politidistrikt til Dagbladet.no.

Det er Follo politidistrikt som leder etterforskningen mot den 55 år gamle siktede mannen fra Bergen.

Nerhus peker ut hverdagskriminalitet som innbrudd, tyverier og skadeverk som type saker som lider mest mens distriktet forsøker å koble siktede til flere overgrep.

Det betyr at kriminelle som folk flest utsettes for, som for eksempel lommetyver, ikke prioriteres like mye om dagen.

- Dette er et problem. Det gir dårligere resultater, men samtidig er en så viktig sak selvfølgelig verdt å prioritere, gjentar Nerhus.

Les også: Disse bildene kan gi politiet Lommemann-trøbbel

Bare én løsning 

KREVER RESSURSER: Arbeidet mot den 55 år gamle Lommemann-sikta mannen fra Bergen krever ressurser. Så mye at annen kriminalitet ikke får den oppmerksomheten den fortjener.
KREVER RESSURSER: Arbeidet mot den 55 år gamle Lommemann-sikta mannen fra Bergen krever ressurser. Så mye at annen kriminalitet ikke får den oppmerksomheten den fortjener. Vis mer

Follo-politiet har til vanlig én koordinator, samt to til tre personer forbeholdt til blant annet sedelighetssaker i Follo.

- Disse har andre arbeidsoppgaver til vanlig også, men nå jobber de utelukkende med Lommemannen, sier han.

Selv om ekstrabevillinger dekker opp kostnadene dette innebærer, er det fremdeles like få personer i arbeid som tidligere.

- Det er mer enn nok å henge fingra i for de som jobber med Lommemann-saken. Jeg ser bare én løsning, og det er å øke antall personer til distriktet, sier Nerhus.

Påtaleansvarlig Jorid Kile Berg, fra nettopp Follo politidistrikt, i Lommemann-saken håper ikke lommetyvene går fri mens de fokuserer på mannen de mener kan stå bak rundt 150 overgrep over hele Sør-Norge.

- Det er ikke uttalt noe i distriktet om at hverdagskriminalitet ikke skal prioriteres og jeg har ingen holdepunkter for å si om vårt arbeid går utover oppklaringen av slike saker, sier hun til Dagbladet.no.

Forsterker Lommemann-teamet 

Hun sier at enkelte ressurser må omplasseres i et hvert politidistrikt som jobber med så omfattende saker.

KREVER RESSURSER: Arbeidet mot den 55 år gamle Lommemann-sikta mannen fra Bergen krever ressurser. Så mye at annen kriminalitet ikke får den oppmerksomheten den fortjener.
KREVER RESSURSER: Arbeidet mot den 55 år gamle Lommemann-sikta mannen fra Bergen krever ressurser. Så mye at annen kriminalitet ikke får den oppmerksomheten den fortjener. Vis mer

- Men vi må gjøre den samme jobben med andre ressurser. Slik er det andre steder også, sier hun.

Hun forteller at det per i dag er cirka 15 personer tilknytta Lommemann-teamet, men de nå har bedt om ytterligere forsterkninger.

- Vi er i ferd med å utvide gruppa med fire etterforskere. De kommer ikke fra Follo politidistrikt. Da blir vi i underkant av 20 personer, sier den påtaleansvarlige.

- Evigvarende etterforskning 

Jahn Thore Nerhus i Fellesforbundet frykter at når den siktede 55-åringen ikke ønsker å samarbeide med politiet, så vil etterforskningen bli ytterligere ressurskrevende.

- All den tid siktede blir bedt om å ikke snakke med politiet av sin forsvarer (Tor Erling Staff red.anm.) vil bare etterforskningen strekke seg ut i tid, nesten evigvarende, sier han.

Det er Jorid Kile Berg enig i.

- Det er selvsagt at det blir lengre etterforskning når han ikke ønsker å samarbeide med oss. Det betyr at vi må etterforske både mot han og til hans fordel på en gang, sier hun.

image: Lommetyver går fri under Lommemann-etterforskningen
FÅR FLERE FOLK: Påtaleansvarlig Jorid Kile Berg i Lommemann-etterforskningen får snart fire nye etterforskere i arbeidet med å koble den siktede 55-åringen til flere overgrepssaker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media