Lommetyver stjeler mer enn noensinne

Pass opp for lommetyven! Denne type hverdagskriminalitet økte mest i Oslo i fjor. I sentrum formelig eksploderer antallet lommetyverier. Det ble anmeldt om lag 3500 slike lovbrudd bare til Sentrum politistasjon i fjor. 100 lommetyver ble arrestert og bøtelagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For hele Oslo politidistrikt var det en økning i lommetyverier på 57 prosent fra 1999 til 2000.

Verst på lørdag

  • Kvinner er mest utsatt når de handler på ettermiddagen.
  • Menn topper statistikken på kveldstid og etter midnatt.
  • Gjennomsnittsalder på kvinner som blir bestjålet på ettermiddagen er 44 år, mens snittalder på mennene som blir «lettet» etter midnatt er 28 år.

Spesielt på lørdag må du være på vakt i Oslo sentrum. Men du må også være forsiktig fredag kveld og onsdag, som følger etter lørdag på statistikken.

Mobiltelefon i trusa

Erfaringsmessig er det profesjonelle gjenger av utenlandsk opprinnelse som opererer på dagtid, mens det er kriminelle med bakgrunn fra vinningskriminalitet som opererer som lommetyver kvelds- og nattetid på utesteder. Lommetyvene er primært ute etter kontanter, alle typer betalingskort og mobiltelefoner.

Sist helg ble en kvinne tatt på vei ut fra en restaurant med fem stjålne mobiltelefoner skjult på kroppen. En lå i trusa hennes.

Stasjonssjef ved Sentrum politistasjon, politiinspektør Stein Hustad, sier til Dagbladet at nordmenn er naive og skjødesløse i denne sammenheng.

- Dessuten går vi tydeligvis med mye kontanter på oss til daglig, sier han.

Grundig analyse

Sentrum politistasjon setter nå inn en offensiv mot lommetyver. Dette skjer på bakgrunn av at det er gjennomført en grundig analyse av tusentalls anmeldelser fra publikum ved politistasjonen.

- Vi har sluttet å fly etter den enkelte lommetyv. Dette nytter ikke, forklarer Hustad.

- Anmeldelser fra ofrene er ofte svært lite å jobbe ut fra. Publikum vet ofte heller ikke hvor de er blitt offer for lommetyven. Vi flytter fokus bort fra lommetyven og over på problemet. Dette kaller vi problemorientert politiarbeid. Vi vil også bruke det samme konseptet overfor ran og vold i sentrum.

Politiet skal framover konsentrere seg om å spre informasjon for på den måten å få ned antallet lommetyverier.

I overkant av ti prosent av alle sakene ved Sentrum politistasjon er lommetyverier.

- Vi har fått utarbeidet et kart som viser de mest utsatte områdene i Oslo sentrum. Dette mener vi er et godt grunnlagsmateriale, som vi nå skal bruke i kampen mot lommetyver, sier stasjonssjef Stein Hustad.

<B>LOMMEKJENT:</B> - Vi har sluttet å fly etter den enkelte lommetyv. Det nytter ikke.