Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- London er nervesenteret for militante nettverk

Terrorforsker Petter Nesser om den avvergede terroraksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Nesten nøyaktig 13 måneder etter London-bombene 7.juli i fjor, klarte britisk etterretning å avverge en stor terroraksjon. Det store spørsmålet nå er hvem de 21 arresterte er? Og hva var deres agenda?

Ifølge Sky News er de 21 personene britiske muslimer med asiatisk bakgrunn. Disse foreløpige opplysningene stemmer godt overens med det generelle trusselbildet i Storbritannia.

- Det har vært rapportert om en del aktiviteter i det pakistanske og bengalske miljøet i Storbritannia, sier forsker Petter Nesser ved Forsvarets forskningsinstitutt til Dagbladet.no.

Han studerer islamske nettverk i Europa og er ikke overrasket over at terroranslaget hadde sitt utspring på britisk jord.

- London er og har vært nervesenteret for militante nettverk og ekstremister, sier han.

Rekrutteringsprogram

Britisk politi jakter fremdeles på flere mistenkte etter det planlagte terrorangrepet. Scotland Yard vil ikke oppgi noen opplysninger om bakgrunnen til de mistenkte.

Men Nesser ved FFI ser det som sannsynlig at det er unge, britiske muslimer som står bak. Nettopp fordi det i Storbritannia og London eksisterer en infrastruktur for militante og ekstremister.

KAOS: I første omgang ble Heathrow stengt frem til klokken 14.00 i dag. De nye sikkerhetstiltakene skaper også kø og kaos på flyplassen. Foto: AP/Scanpix
KAOS: I første omgang ble Heathrow stengt frem til klokken 14.00 i dag. De nye sikkerhetstiltakene skaper også kø og kaos på flyplassen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

- Vi vet for lite om rekrutteringen av unge, britiske muslimer. Men vi har klare indikasjoner på at det eksisterer en rekrutteringskultur, der unge muslimer oppsøkes eller de selv oppsøker miljøer som underviser i global jiihad og al-Qaidas ideologi.

De som rekrutteres bærer ingen ytre tegn på at de skulle la seg verve av militante nettverk. De er tilsynelatende godt integrert.

- De er unge, gjerne utdannede og driver med sport, sier Nesser.

Sendes til militærleire

Men selve poenget med undervisningen de unge får i disse miljøene er å fortelle dem om den uretten som begås mot andre muslimer rundt om i verden, og gjerne få det budskapet til å resonnere med erfaringer de selv har gjort seg i det landet de bor i.

- Poenget er å få den politiske motivasjonen til å spille sammen med en ideologi. Når unge muslimer føler myndighetene behandler dem urettferdig gir det en politisk motivasjon, som kan settes i sammen med krigføring i muslimske land. Da har du raskt en global ideologi.

Men opplæringen av de som tas opp i militante og ekstremistiske nettverk er ikke bare av det åndelige slaget, og foregår ikke bare på britisk jord.

- Unge som er inspirert av al-Qaida reiser til militærleire i Pakistan. Disse leirene drives gjerne av kashmirske militante.

image: - London er nervesenteret for militante nettverk

Tallet oppjusteres

Hvor mange som er involvert i de ulike nettverkene og aktivitetene finnes det ikke sikre tall på. Det eneste som er sikkert er at tallet stiger.

- Ut fra antallet arrestasjoner og saker, så anslås det at det er flere hundre, men disse tallene oppjusteres. Først var det 300-400 som militante og ekstremistiske muslimer som var under overvåkning. Nå er tallet oppe i kanskje 500-600, sier Nesser ved Forsvaret forskningsinstitutt.

- La røyken legge seg

Norske forskere advarer imidlertid mot å konkludere for raskt i spørsmålet om hvem gjerningsmennene er.

- Husk at etter Madrid-bombene var alle sikre på at det var ETA (Den baskiske separatistbevegelsen), sier Andreas Vogt, prosjektleder på Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI). Han ber alle vente med å konkludere til røyken har lagt seg.

Vogt synes derimot det er langt mer interessant å se hvordan britisk etterretning har jobbet i denne saken, og han roser arbeidet den britiske organisasjonen Joint Terrorism Analysis Centre har gjort.

- Ut fra alle detaljene vi har fått om det metodiske, dette med flytende væske og fly som skulle styrtes , tyder alt på at britisk etterretning har hatt god kontroll på aksjonen.

- Når de avverger en såpass komplisert operasjon rett før anslaget indikerer det at de mistenkte har vært under observasjon lenge, og at politiet har vært opptatt av å samle beviser i saken, sier Vogt til Dagbladet.no.

<B>HØY BEREDSKAP:</B> Sikkerhetsberedskapen er på sitt høyeste etter natten avvergede terroranslag.
<B>DE MISTENKTE ETTER LONDON-BOMBENE:</B> Yasin Hassan Omar(24): Kom til Storbritannia fra Somalia som 11-åring. Levde i New Southgate i Nord-London. Pågrepet i Birmingham. Mukhtar Said Ibrahim(27): Kom til Storbritannia fra Eritrea som 14-åring. Bodde i London. Ramzi Mohammed: Få sikre opplysninger. Osman Hussain (27): Britisk statsborger født i Etiopia. Pågrepet i Roma. Avslørt av mobiltelefonen sin. Skal ha inrømmet å ha båret bomba.
<B>SELVMORDSBOMBERNE I LONDON 7. JULI:</B> Hasib Mir Hussain (18): Bodde i Leeds. Hade vært på pilgrimsreise til Mekka, og lot skjegget vokse og begynte å gå med lange skjortler. Shehzad Tanweer (22): Født i Bradford i Storbritannia, og oppvokst i Leeds. Kjent som stille, religiøs, og uten interesse for politikk. Mohammed Sidique Khan (30): Kom fra Leeds og jobbet som lærer. Germaine Lindsay (19): Britisk statsborger, født på Jamaica. Bodde i Nord- England, var gift og hadde ett barn.Hadde konvertert til Islam.
<B>BRITISK SKOBOMBER: Richard Reid hadde gjemt sprengstoff i skoa da han forsøkte å sprenge flyet fra Paris til Miami i lufta i desember 2001. Han ble overmannet av ansatte og andre passasjerer på flyet, og soner nå en livstidsdom i et fengsel i Colorado.
BRITISKE TERRORISTER: 22 år gamle Ashif Muhahmmad Hanif (t.v.) og 27 år gamle Omar Khan Sharif var begge født og oppvokst i Storbritannia, men av pakistansk opphav. De valgte å reise til Israel for å sprenge seg i lufta for Hamas. 8. mars sendte Hamas ut en video som dette bildet er hentet fra. 30. april 2003 sprengte Hanif seg i lufta i en jazzklubb i Tel Aviv, og tok tre med seg i døden. Sharif mislyktes i sin bombeaksjon og stakk fra stedet. Han ble senere funnet død på ei middelhavsstrand utenfor Tel Aviv. Dato: