London får usynlig bomring

Syklistene skåler i champagne, mens bilistene raser. Nå koster det å kjøre bil i London i rushtiden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON: Mellom klokka 7 og 18.30 på hverdager må bilister heretter betale 5 pund, over 50 kroner, for den tvilsomme gleden av å kjøre bil i Londons sentrum. Den nye ordningen gjelder et område på 21 kvadratkilometer som strekker seg fra Hyde Park til Tower Bridge.

Bomringen er elektronisk og baserer seg på «storebror ser deg-prinsippet»:

overvåkingskameraer vil ta bilder av nummerskilt og sjekke dem opp mot et register over dem som har betalt for å ta del i gildet. De som innen midnatt ikke har betalt gebyret, får en bot på 80 pund (rundt 900 kroner) i posten.

Betalingen kan skje på maskiner, i utvalgte butikker, på bensinstasjoner eller via internett og SMS.

Trafikkork

Den nye ordningen er hjertebarnet til Londons omstridte borgermester, Ken Livingstone. Foruten å redusere håpløse trafikk korker, ønsker Livingstone penger til kollektivtrafikk og veiprosjekter.

At noe måtte gjøres med London-trafikken var åpenbart. Gjennomsnittshastigheten i sentrum er kommet ned i 16 kilometer i timen. Det hemmer blant annet Livingstones satsing på busstrafikk som et alternativ til det overbelastede undergrunnsnettet. At den nye ordningen kan bidra med inntekter på 180 millioner pund i året (2 milliarder kroner) er heller ikke å forakte.

Kritikk

Den britiske automobilforeningen støtter i prinsippet den nye ordningen, men har kritisert det den kaller manglende planlegging. Foreningen er redd ordningen vil føre til økt trafikk i områdene rundt sentrum. Foreningen frykter også at kollektivsystemet ikke vil kunne klare å betjene ytterligere reisende.

Ikke alle bilister står imidlertid bak sin forening. På internett diskuteres det heftig. Blant annet trues det med sabotasjeaksjoner. De fantasifulle bedyrer at de vil angripe de 800 utplasserte kameraene med laservåpen, mens andre igjen vil nøye seg med spraymaling.

Miljøvernere og bilister gleder seg imidlertid til ordningen trer i kraft mandag morgen. De skal feire seieren over sine fiender på fire hjul ved å skåle i champagne.

(NTB-Reuters)