London-juvelene trolig tapt for alltid

Eksperter tror ransutbyttet er ute av landet. Finanskrisa får skylda.

VELKLEDDE RANERE: To pent kledde menn ble filmet av et overvåkingskamera idet de gikk inn i den eksklusive gullsmedforretningen Graff i London torsdag i forrig uke. Like etter ble butikken ranet, og nå er de to ettersøkt av politiet. En tredje mistenkt i saken ble arrestert av politiet, men er løslatt mot kausjon. Foto: REUTERS/SCANPIX
VELKLEDDE RANERE: To pent kledde menn ble filmet av et overvåkingskamera idet de gikk inn i den eksklusive gullsmedforretningen Graff i London torsdag i forrig uke. Like etter ble butikken ranet, og nå er de to ettersøkt av politiet. En tredje mistenkt i saken ble arrestert av politiet, men er løslatt mot kausjon. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): I dag ble en 50-årig mann arrestert, og løslatt mot kausjon, i forbindelse med det største gullsmedranet Storbritannia noensinne har sett. Væpnede, dresskledde ranere tok en kvinne som gissel da de sist torsdag ranet en gullsmed for ringer, smykker og armbånd til en verdi av 40 millioner britiske pund. Kjente personer som Madonna, Paris Hilton, Sir Elton John, Elizabeth Taylor og Victoria Beckham skal alle være faste kunder ved Graff i Mayfair.

I Midtøsten?
Nå frykter eksperter at varene er tapt for alltid, melder Sky News.

- Ranet kan ha blitt utført på bestilling, og juvelene vil nå være ute av landet, sier den tidligere spesialetterforskeren Andrew Greenslade.

- Hvis de er i Europa, er de sannsynligvis i Sveits eller Frankrike, og allerede inne i diamanttrafikken. Den andre muligheten er at en «Mr. Big» i Midtøsten har beordret at de skal skjules. Uansett er det lite sannsynlig at de blir funnet igjen, sier Greenslade, som tror ransutbyttet kan være smeltet om.

Gir finanskrisa skylda
400-millionersranet ble utført av bevæpnede menn, som avfyrte flere skudd midt i ettermiddagstrafikken i London sentrum. Ingen ble fysisk skadd. Mannen som ble arrestert i dag, skal ikke ha vært blant ranerne, ifølge Sky.

- Dette var et nøye planlagt ran, med en rekke biler involvert for å hjelpe ranerne i flukten. Disse mennene er ekstremt farlige, og avfyrte minst to skudd i travle London-gater. Noen vet hvem de er, sier politietterforsker Pam Mace.

I dag kom nye arbeidsledighetstall i Storbritannia. De viser at 2,44 millioner mennesker står uten jobb — det høyeste tallet på 14 år. The Times trykker på sin forside i dag en dyster spådom: Finanskrisa vil føre til økt kriminalitet, mer vold og større forbruk av alkohol og dop.

De har eksperter som understøtter dette — fordi stadig flere mister jobbene sine, stadig flere får dårligere råd, men velferdssystemet vokser ikke. Det blir dermed vanskelig å tilfredsstille alle som trenger sosial støtte, ifølge en kommisjon.

Kriminolog Eugene McLaughlin ved City-universitetet i London tror gullsmedranet er et eksempel på nettopp dette.

- Det er en ny generasjon av unge, vågale ranere som er villig til å ta stor risiko for å få stor belønning. Finanskrisa kan provosere fram slike strategier, sier han, ifølge Sky News.