Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

London-ordføreren strøk på IQ-test etter omstridt tale om dumme

«Noen mennesker er for dumme til å komme noen vei.»

KLARTE IKKE Å SVARE: Londons ordfører Boris Johnson klarte ikke å svare på tre spørsmål fra en IQ-test da han ble konfrontert på direktesendt radio i Storbritannia. Foto: AFP Photo/Leon Neal/NTB Scanpix
KLARTE IKKE Å SVARE: Londons ordfører Boris Johnson klarte ikke å svare på tre spørsmål fra en IQ-test da han ble konfrontert på direktesendt radio i Storbritannia. Foto: AFP Photo/Leon Neal/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kritikken haglet mot London-ordfører Boris Johnson etter at han gikk ut og sammenliknet lav IQ med lav lønn.

- Økonomisk likhet er umulig fordi noen mennesker er for dumme til å komme noen vei. Naturlige forskjeller mellom mennesker betyr at noen vil ha suksess og andre vil feile, sa han under en tale med tema «What Would Maggie do Today» under en Margaret Tatcher-forelesning ved Senter for politiske studier i London.

Svarte feil på IQ-test Han mener IQ-tester er relevant i en diskusjon om økonomisk likhet, og påpekte at så mange som 16 prosent av "vår art" har en IQ under 85.

Men da han gjorde sin første opptreden siden talen, på radioprogrammet «Ask Boris» på LBC Radio, klarte han ikke å svare korrekt på et eneste spørsmål fra nettopp en IQ-test.

Daily Telegraphs sider kan du ta testen og se om du klarer de tre spørsmålene Johnson ikke klarte å svare på.

Johnson var tydelig irritert da han ble konfrontert av programleder Nick Ferrari.

- Dette handler ikke om meg, sa Johnson før han ble avbrutt et av spørsmålene.

Blant spørsmålene var hvor mange epler han hadde om han tok to av tre epler.

- Du har massevis av epler, kompis... Du har ett eple...

- Du sier ett eple? Nei, du har to, fordi du tok to.

- Misforstått Mens han svarte feil på to spørsmål, avviste han å svare på et tredje.

- Du klarte ikke noen av IQ-spørsmålene, så hvem er du til å snakke om IQ?

- Nettopp. Ingen har sagt at IQ er det eneste måten man kan måle evne på, men jeg har gjentatte ganger sagt at jeg mener systemet svikter folk med gode evner og som kan gjøre det bedre, sa Johnson.

Johnson mener hans politiske motstandere har misforstått han med vilje.

- Jeg tror det virkelige problemet er at vi trenger å gjøre mer for å hjelpe folk, både dem som sliter og dem som gjør det bra.