STRATEGI: Det London-baserte politiet «Metropolitan Police» har nylig innført en strategi for å fange kriminelle som flykter på scootere og mopeder. Video: Metropolitan Police. Vis mer

London-politiets nye strategi: Krasjer i kriminelle på moped

Politiet i London har tatt i bruk nye metoder for å stoppe kriminelle som forsøker å rømme fra lovens lange arm på moped eller motorsykkel.

Videoklipp offentliggjort av politiet fredag viser en av taktikkene de nå bruker for å stoppe kriminelle på to hjul i London. Spesialtrente sjåfører kan redusere nødvendigheten av å jage kriminelle og forhindre at den mistenkte og medlemmer av offentligheten blir skadd, skriver politiet i en pressemelding.

Ved å demonstrere taktikken som politibetjentene er klare for å bruke mot disse kriminelle, håper de at potensielle lovbrytere tenker nøye over sine handlinger.

KRASJ: Politiet kan velge å kollidere med mopedsjåførene som de er mistenkt for noe kriminelt. Foto: Metropolitan Police/Skjermdump.
KRASJ: Politiet kan velge å kollidere med mopedsjåførene som de er mistenkt for noe kriminelt. Foto: Metropolitan Police/Skjermdump. Vis mer

Bølge av vold og ran

- «Mopedkriminalitet» kan skje til enhver tid av døgnet og noen kriminelle har stjålet opptil 30 telefoner i løpet av en time. Tyvene stjeler også vesker, klokker av høy verdi og annet, skriver politiet.

Forvirring over reglene førte til at mange politibetjenter tidligere har vært nølende til å jage slike kriminelle, i frykt over å bli straffet om sjåføren ble skadd eller drept, ifølge The Telegraph.

«Mopedgjenger», som har vært ansvarlige for en nylig bølge av gatevold og ran, ble dristigere, og trodde de kunne komme seg lett unna ved å fjerne hjelmen. Men i år sa myndighetene at de ville «knuse denne myten» og gi politiet selvtilliten som trengs for å ta opp jakten, vell vitende om at de ikke vil bli holdt ansvarlige for en kriminell persons handlinger, skriver avisa.

Stor nedgang

Som et resultat av dette har tilfeller av slik kriminalitet falt drastisk rundt om i London.

Tall for «mopedkriminalitet» i London viser at det fra januar til oktober 2017 var 19 455 slike lovbrudd. I samme tidsperiode i år, var det 12 419. Altså en nedgang på 36 prosent.

Den samme utviklingen ser politiet også for tyveri av mopeder. I samme tidsperiode i 2017 var det 12 192 tyverier, mens i 2018 var det 8261 - en nedgang på 32 prosent.

STOPPER: Politiet har en rekke taktikker de bruker for å stoppe tyver på moped og motorsykkel. Foto: Metropolitan Police
STOPPER: Politiet har en rekke taktikker de bruker for å stoppe tyver på moped og motorsykkel. Foto: Metropolitan Police Vis mer

Veier opp for risikoen

- Det er en oppfatning at hvis du fjerner hjelmen eller ikke stopper for politiet når du blir bedt om det, så vil vi ikke utføre noen videre tiltak. Dette stemmer ikke, sier Amanda Pearson ved London-politiet i pressemeldinga.

Videre sier Pearson at politiets godt trente sjåfører veier opp for risikoen og velger den mest hensiktsmessige taktikken under slike omstendigheter.

- Lovbrytere på mopeder og motorsykler som forsøker å unnslippe politiet gjør et valg som setter dem selv og andre i fare. Så vårt budskap er tydelig: Vi kan, vi vil og vi går målrettet etter de involverte i moped- og motorsykkelkriminalitet ved enhver mulighet, sier hun.