London skjelver ennå

Fire uker etter terrorangrepene i London, frykter byens borgere nye eksplosjoner. Tusenvis av politibetjenter patruljerer i hovedstadens gater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det er en generell frykt blant folk i millionbyen, sier myndighetene at det ikke er kommet inn informasjon som tilsier at et nytt angrep er i gjære.

Likevel er det flust av sivilkledde politibetjenter og tjenestefolk, væpnet med automatvåpen og håndvåpen. Det er også flere politihelikoptre i lufta enn normalt.

Innsamling

– Det er litt uhyggelig stemning i byen. Jeg klarer ikke å la være å tenke på når de angriper igjen, sier 23 år gamle Rosalyn Copper.

Torsdag åpnet trafikketaten den T-banelinjen som ble hardest rammet 7. juli, da minst 52 personer ble drept. Britiske myndigheter ber reisende om å være årvåkne og melde fra om de ser personer som de synes oppfører seg mistenkelig.

Transport of London, som opererer undergrunnen i London, sier at antall reisende har gått ned med 30 prosent i helgene siden angrepet og mellom 5 og 15 prosent på hverdagene.

På fire uker har man klart å samle inn nesten 100 millioner kroner gjennom veldedige organisasjoner. Pengene skal gå til ofrene og de etterlatte etter terroren. De nærmeste slektninger får 60.000 kroner, mens skadde som var minst en natt på sykehus får 35.000 kroner.

Utlevering

To uker etter det første angrepet ble byen på nytt rystet av et mindre angrep. Torsdag ble den første tiltalte etter dette mindre angrepet, stilt for retten. 23 år gamle Ismael Abdurahman er tiltalt for å holde tilbake informasjon for politiet om hvem som stod bak angrepene.

Politiet har fortsatt 14 stykker på listen over personer de skal avhøre. Disse har i større eller mindre grad tilknytning til angrepene, ifølge Scotland Yard. I Italia er en av de mistenkte bomberne i det andre angrepet, Hamid Issac, tiltalt for å ha deltatt i internasjonal terrorisme. Han reiste til Italia rett etter angrepet. Om en uke skal en domstol avgjøre om han skal utleveres til Storbritannia.

(ANB-AP)