Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

London stod stille

Mintes terroraksjonen som drepte 52.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hav av lys og blomster, minnesseremonier og stillhet preger London i dag - ett år terroraksjonen som kostet 52 menneskeliv og skadet et hundretalls andre.

- Jeg var oppe tidlig i dag, så ut av vinduet og tenkte at på dette tidspunktet i fjor var bombemennene på vei. Det var skremmende å tenke på, sier Peter Sanders, en ansatt ved undergrunnsstasjonen King´s Cross som hjalp til med evakueringen for ett år siden, til nyhetsbyrået AP.

Han gjenkaller mennesker flykte ut av undergrunnen «svarte av sot og med redde ansikter».

Borgermester Ken Livingstone la klokken 08.50 fredag morgen ned blomster utenfor King´s Cross - stasjonen der de fire terroristene forlot hverandre før de ved det samme klokkeslettet ett år tidligere detonerte tre bomber i undergrunnen.

Klokken 09.47 rammet terroristene sitt fjerde mål, da den siste bomben detonerte i buss nummer 30 ved Tavistock Square. Klokken 09.47 i dag var pårørende samlet til en stemningsfull seremoni ved åstedet.

Klokken 12.00 i dag ble det gjennomført to minutters stillhet over hele landet.

I kveld vil pårørende av de drepte delta i en minnesseremoni i Regnet Park der navnene på de døde vil bli lest høyt. London-boerne inviteres i hele dag til å legge ned lilla nelliker i Regent Park. I kveld vil de pårørende legge ned sine blomster i midten av nellikhavet.

- Bare begynnelsen

Britene ble i går minnet på sin sårbarhet da Al-Jazeera kringkastet en video der en av de fire avdøde terroristene lovet flere terrorangrep mot Storbritannia.

- Det dere har vært vitne til, er bare begynnelsen på en serie av angrep som vil fortsette og øke i styrke, sa Shehzad Tanweer. Bomben han for ett år siden puttet i ryggsekken og tok med seg ned i undergrunnen øst i London, tok livet av seks personer, i tillegg til 22-åringen selv.

MINNESSEREMONI: Borgermester i London Ken Livingstone minnes de døde etter terrorangrepet for ett år siden. Foto: AP
MINNESSEREMONI: Borgermester i London Ken Livingstone minnes de døde etter terrorangrepet for ett år siden. Foto: AP Vis mer

Talsmann Sir Ian Blair ved London-politiet advarer om at London må forberede seg på nye terrorangrep.

- Jeg tror det vil komme flere angrep, faktisk veit jeg det vil komme flere angrep. Om jeg vet om vi vil stoppe dem: vel, vi har stoppet tre allerede, sier Blair til BBC.

Politioverbetjent Colin Cramphorn ved et av politidistriktene som deltok i etterforskningen av angrepet, mener et nytt angrep «ikke bare er tenkelig», men også «svært sannsynlig».

Mindre tillit til politiet

Selv om undergrunnsbanene i dag er mer fullstappet enn noen gang tidligere, har angrepene satt dype spor i det britiske samfunnet.

Nyheten om at de fire terroristene var født og oppvokst i Storbritannia sjokkerte britene og gjorde forholdet mellom de britiske muslimene og den øvrige befolkningen svært anspent.

Mange muslimer i Storbritannia føler seg i dag mistenkeliggjort og menneskerettighetsforkjempere frykter landets sterke anti-terrorpolitikk vil skrenke inn de sivile rettighetene.

Tilliten til politiet er dessuten på et lavmål etter at to uskyldige menn det siste året er skutt og drept av politiet etter mistanke om planlegging av terrorangrep.

HEDRER DE DØDE: Susan Harrison (t.h.) overlevde angrepet, men minnes de 52 som ikke gjorde det under en minnesseremoni fredag morgen. Moren (t.v.) deltar på seremonien.