London-terroren en bumerang for Blair

Statsminister Tony Blairs egne analytikere mener «terrorrelatert aktivitet» i Storbritannia er et direkte resultat av volden i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): «Hendelser i Irak fortsetter å være en motivasjon og fokus for terroristrelatert aktivitet i Storbritannia», ifølge en hemmelig etterretningsrapport.

Avisa The New York Times har fått tak i rapporten, som er utarbeidet av Joint Terrorist Analysis Center bare uker før London-bombene 7. juli. Analysesenteret jobber fra hovedkvarteret til den britiske hjemlige etterretningstjenesten, MI5.

Den overraskende rapporten slo også fast at det ikke fantes noen grupper med «intensjon eller kapasitet til å utføre angrep i Storbritannia». Den feilslutningen var også bakgrunnen for at trusselnivået ble senket kort tid før fire unge menn drepte over 55 mennesker i rush-tida i London.

Briter tror på kobling

Dager etter angrepene på London, provoserte det kontroversielle parlamentsmedlemmet George Galloway med å si at Blair nå hadde betalt for sine handlinger i Irak. Blair avviste koblingen tvert.

Men mandag konkluderte det svært velrenommerte Chatham House, tidligere Royal Institute of International Affairs, med at Blairs støtte til Irak-krigen kunne knyttes til London-bombene, og at den hadde gjort landet sårbart for angrep.

I går ble det kjent at Blairs egne terroranalytikere hadde dratt de samme konklusjonene i juni.

En meningsmåling utført for avisa The Guardian viser også at to av tre briter tror London-bombene har en kobling til Irak-krigen.

-  Terrorlogikk

Statsminister Tony Blair avviste på en pressekonferanse i går enhver kobling til Irak. Han advarte mot at folk i vesten lar seg lokke inn i «terroristenes logikk».

-  La meg gjøre en ting klart til dem som måtte mene at angrepet er knyttet til Irak: Selvsagt vil disse terroristene bruke Irak som en unnskyldning. Men før 11. septemberangrepene var unnskyldningen amerikanske utenrikspolitikk eller Israel, sa Blair.

Al-Rudd-brigaden gir norske hjelpeorganisasjoner to uker på å trekke seg ut av Nord-Irak.