Lønn: 13 kr dagen

De 19 kinesiske skjellplukkerne som døde da de ble tatt av tidevannet i Morecambe i Nord-England, tjente bare 13 kroner dagen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Organiserte kriminelle står bak slavearbeidet, mener politiet.

Søkelyset rettes nå mot fire sentrale gjengledere i Liverpool, som systematisk skal ha utnyttet ulovlige innvandrere til plukking av hjerteskjell langs kysten av Lancashire. Arbeiderne, som allerede er i mafiaens klør etter å ha betalt store penger til kriminelle nettverk for å bli smuglet inn i landet, tjente så lite som 13 kroner dagen på grunn av at de hele tida måtte betale avdrag på den ulovlige transporten inn i landet. En reise fra Kina til England kan koste opptil 250000 kroner, skriver avisa The Observer.

Tjener store penger

Skjellene er god butikk for bakmennene, som kan tjene flere hundre tusen kroner i uka. Lokalbefolkningen langs kyststripa har lenge ventet på at noe skulle skje. Det tradisjonsrike fisket har i løpet av noen år blitt helt forandret.

- Dette har kommet helt ut av kontroll de siste åra. De store mulighetene til å tjene penger trekker til seg tyvfiskere, sier Rory Pearsons i selskapet Pearsons Pickle til Observer.

Kinesiske arbeidere skal ha blitt kjørt inn seint om natta. Uten sikkerhetsutstyr eller hjelp fra lokalkjente har arbeiderne jobbet nitimers skift. Bakmennene skal ha oppført seg svært truende. Av redsel for å bli kastet ut av landet skal flere av de kinesiske immigrantene ha prøvd å gjemme seg for redningsbåter og helikopter da tidevannet kom overraskende torsdag kveld. Dette kan være årsaken til at så mange som 19 omkom, mener lokalkjente.

Politiet har startet etterforskning for å kartlegge hvem de 19 omkomne jobbet for. Også den kinesiske mafiaen er i søkelyset. I løpet av helga er flere hus i Liverpool blitt ransaket.

Arrestasjoner?

Ifølge avisa Observer håper politiet å gjøre arrestasjoner i Merseyside-distriktet i løpet av et par dager.

Ifølge The Observer er det mange i lokalmiljøet som har informasjon om bakmennene, men de er for redde til å snakke. Også flertallet av de 35 overlevende har av redsel ikke forklart seg. Arbeiderne skal ha bodd i skjul i et hus i det kinesiske området i Liverpool. Ifølge The Guardian skal opptil 60 mennesker ha bodd i huset, som hadde elleve rom.

SLAVEARBEID: De 19 kinesiske skjellplukkerne som omkom i Morecambe fredag, var i mafiaens klør etter å ha betalt store summer til kriminelle for å bli smuglet inn i landet. De jobbet for luselønn og uten sikkerhetsutstyr.