- Lønn er ikke alt

På åpningsdagen for det store tariffslaget om lærerlønna har utdanningsminister Trond Giske følgende melding til lærerne: - Det er ikke bare lønna som avgjør hvor god skole vi får.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror lønna påvirker rekruttering av lærere, det er ingen i regjeringen som er uenig i det. Men det er også andre faktorer som er viktige, for eksempel ressurssituasjonen, arbeidsmiljøet, sosiale problemer og etter- og videreutdanningsmuligheter. Jeg har registrert at lærerorganisasjonene mener lønn er suverent viktigst, og de må selv få velge hva de vil legge vekt på, sier Trond Giske.

Kirke- og utdanningsministeren understreker at man ikke må overdrive beskrivelsene av rekrutteringskrise.

Ikke svartmale

- Vi må ikke komme i den situasjonen at vi svartmaler norsk skole. Hvis vi sier at vi har et veldig alvorlig rekrutteringsproblem, skaper vi et inntrykk av at de lærerne vi har er dårlige. Vi har veldig mange dyktige lærere som gjør en god jobb.

Selv har lærerne i klartekst sagt at i år er det lønna det gjelder. Vårens lønnsoppgjør i offentlig sektor er spådd å bli en tøff kamp, og i dag møter lærerorganisasjonene sin arbeidsgiver med et lønnskrav på ca. 35000- 50000 i veska.

Ti lønnstrinn

Dette tilsvarer ca. ti lønnstrinn. Arbeids- og administrasjonsminister Jørgen Kosmo, som leder forhandlingene fra statens side, møter med forslaget til tariffavtale i privat sektor som utgangspunkt. Der fikk arbeidstakerne et generelt tillegg på 75 øre timen.

- Jeg er glad vi har en tidligere forsvarsminister som skal ta seg av dette oppgjøret, smiler Trond Giske.

Selv sitter han på sidelinja i første omgang, men kommer inn i forhandlingenes andre runde.

Det er under to måneder siden Ap i Stortingets innstilling til rekrutteringsmeldingen gikk inn for at lærernes lønninger må bli konkurransedyktige. Siden den gang har de havnet på den ene siden av forhandlingsbordet som ansvarlig part.

mari.k.by.rise@dagbladet.no

FORSIKTIG: Utdanningsminster Trond Giske vil ikke at lærerne skal ha for høye forventninger.