Lønn og folkevett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Skal en ordfører tjene mer enn statsministeren? VG påviste i går at Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland (H) tjener mer enn statsminister Jens Stoltenberg (Ap), når man tar med godtgjørelsen for ordførerens betalte verv. I den sammenheng, men på generelt grunnlag, ytrer kommunalminister Åslaug Haga (Sp) seg kritisk om høye ordførerlønninger og maner til nøkternhet i en sektor som er avhengig av folks tillit.

Sammenliknet med toppene i næringslivet tjener både statsministeren og ordførere flest lite. Ordførerlønningene ligger normalt mellom 600 000 og 800 000 kroner, hvilket ikke kan sies å være høyt i så ansvarsfulle stillinger. Vi ser altså ingen grunn til hisse oss opp over folkevalgtes lønnsnivå. Ikke desto mindre forstår vi kommunalministeren som løfter pekefingeren forsiktig fordi vi er i en situasjon der det er stor fare for at lønnsspiralen tar av. Det skyldes blant annet det stramme arbeidsmarkedet som fører til stor konkurranse om personer med kompetanse og lederegenskaper. Men det skyldes ikke minst holdninger og atferd blant toppene i næringslivet som signaliserer at noen er mye mer verd enn andre. Dette smitter nedover i rekkene og det smitter over på offentlig sektor, som må konkurrere på det samme arbeidsmarkedet om kompetent personell til viktige nøkkelstillinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer