Lønn og folkevett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skal en ordfører tjene mer enn statsministeren? VG påviste i går at Stavanger-ordfører Leif Johan Sevland (H) tjener mer enn statsminister Jens Stoltenberg (Ap), når man tar med godtgjørelsen for ordførerens betalte verv. I den sammenheng, men på generelt grunnlag, ytrer kommunalminister Åslaug Haga (Sp) seg kritisk om høye ordførerlønninger og maner til nøkternhet i en sektor som er avhengig av folks tillit.

Sammenliknet med toppene i næringslivet tjener både statsministeren og ordførere flest lite. Ordførerlønningene ligger normalt mellom 600 000 og 800 000 kroner, hvilket ikke kan sies å være høyt i så ansvarsfulle stillinger. Vi ser altså ingen grunn til hisse oss opp over folkevalgtes lønnsnivå. Ikke desto mindre forstår vi kommunalministeren som løfter pekefingeren forsiktig fordi vi er i en situasjon der det er stor fare for at lønnsspiralen tar av. Det skyldes blant annet det stramme arbeidsmarkedet som fører til stor konkurranse om personer med kompetanse og lederegenskaper. Men det skyldes ikke minst holdninger og atferd blant toppene i næringslivet som signaliserer at noen er mye mer verd enn andre. Dette smitter nedover i rekkene og det smitter over på offentlig sektor, som må konkurrere på det samme arbeidsmarkedet om kompetent personell til viktige nøkkelstillinger.

Det er derfor en direkte sammenheng mellom den lønnskultur som utbrer seg i de store selskapene og den lønnskultur som etter hvert preger hele samfunnet. Personer i toppsjiktet føler de fortjener mye mer enn gjennomsnittsborgerne. Foreløpig har politikerne klart å holde igjen. De har ikke glemt hvem som har gitt dem deres makt, nemlig folket som i gjennomsnitt tjener - og må klare seg på - 350 000 kroner i året eller mindre. Men for dem som befinner seg i de høyere luftlag er det lett å miste det folkelige perspektivet. Man sammenlikner seg gjerne med dem man omgås til daglig. Verken konserndirektører eller ordførere omgås lavtlønte, uføretrygdede og minstepensjonister. Det burde de gjøre før de nok en gang lar styrer og utvalg jekke deres egen lønn ytterligere opp.