Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lønn og omsorg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behovene i eldreomsorgen er større enn tidligere antatt, viser ny rapport. Det innebærer at bare de aller svakeste og sykeste blant de eldre får sykehjemsplass, mens mange må ta til takke med

pleiere som stikker innom deres private hjem.

Det stemmer med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustads gjentatte påpekning av at 80 prosent av beboerne på norske sykehjem er demente. Dette faktum påvirker selvsagt også situasjonen for de 20 prosentene som ikke er det, og for det tapre personalet som løper stadig fortere for å ta seg av den yrkesaktive befolkningens foreldre og besteforeldre.

Sykehjemspersonalet er blant samfunnets lønnstapere. De er kvinner. De er pleiere og omsorgsarbeidere. De er ansatt i kommuner som husholderer kraftig med sine midler. Og de har et yrke som ikke har vært verdsatt tilstrekkelig av det omkringliggende samfunn. De er våre gode mødre som har flyttet fra kjøkkenbenken til institusjonene. De er våre nye landskvinner, som utgjør en viktig arbeidskraftreserve. Og de er organisert, de fleste av dem, hos Jan Davidsen i Fagforbundet.

Nå blåser den lavmælte Davidsen i luren. Han vil ha et godt lønnsoppgjør for sine 300 000 medlemmer. Nå er det på tide at de får ta del i oppturen som ansatte i privat sektor har hatt, mener han. Davidsen har gode argumenter. Og han har formodentlig evne til å sette makt bak kravene. Foreløpig har han kommet i skyggen av lærerne som makteliten i samfunnet nok vil prioritere siden de i større grad er leverandører til næringsliv og samfunn. Lærerne produserer kunnskap og kompetente mennesker, en innsatsfaktor i en stadig mer omskiftelig og konkurranseutsatt markedsøkonomi. De eldre er i økonomisk forstand en utgiftspost. De som pleier dem er en utgiftspost. Og slik vi lønner pleierne som steller dem som er forutsetningen for alle oss andre, skal vi bedømmes som samfunn. Foreløpig ligger vi heller tynt an.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media