Lønning leverte brev til politiet

STAVANGER (Dagbladet): Gisseltakeren i Hjelmeland skrev et fortrolig brev til Per Ståle Lønning halvannen uke før han 15. mai i år okkuperte barnehagen med skytevåpen og bensinskanne. Lønning leverte brevet videre til politiet i Stavanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-Jeg angrer, det var et svik mot brevskriveren og meg sjøl å gå til politiet med brevet. Men jeg var fanget av stundens alvor, forklarte Per Ståle Lønning da han vitnet for gisseltakeren i Ryfylke herredsrett i Stavanger i går.

Men brevlekkasjen til politiet var også det eneste TV-kjendisen angret. Han åpnet sitt program 'Sentrum' for et direkte intervju med Hjelmeland-mannen mens han holdt unger og ansatte i sjakk med våpen og truende oppførsel. Lønning ble både felt i Pressens Faglige Utvalg og fikk mye kritikk for at han lot gisseltakeren få snakke for åpen mikrofon.

_Tiltalte ble presset til vanvidd av et system som ikke ville lytte til mannens problemer. Systemet burde ha sittet på tiltalebenken sammen med gisseltakeren, mente Lønning.

Programlederen var overbevist om at tiltalte aldri var noen fare for andre enn seg sjøl mens det 11 timer lange dramaet pågikk i barnehagen. _Han ble drevet til en desperat handling fordi han ikke fikk ha kontakt med sine barn, forklarte Lønning. Gisselmanen overga seg etter at han hadde fått snakket i 'Sentrum' og fått direkte kontakt med advokat Tor Erling Staff, som også forsvarer mannen i herredsretten.

I retten har tiltalte fått gode skussmål fra mange bekjente, mens ansatte og foreldre til barn i barnehagen har skildret et mareritt både under gisselaksjonen og i månedene etterpå. Forsvarer Staff vil trolig nedlegge påstand om full frifinnelse i sin prosedyre tirsdag. Tiltalte har sittet i varetekt saiden han ble pågrepet 15. mai.

ANGRER IKKE: TV2s Per Ståle Lønning vitnet i rettssaken mot gisseltakeren i Hjelmeland i dag.