Lønnsdommer?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Organiserte langtidsutdannede akademikere gir nå gladelig fra seg streikeretten, da de mener den likevel er illusorisk. Etter mange nytteløse streiker som har endt i tvungen lønnsnemnd, trekker de selv konklusjonen: streik i offentlig sektor er meningsløst. I stedet vil Akademikerne ha en nøytral instans som avgjør lønnstvister når partene ikke blir enige i forhandlinger.
  • Vi har ingen problemer med å dele Akademikernes beskrivelse av streikevåpenet i offentlig sektor. Det har som regel liten effekt ut over å ramme en uskyldig tredjepart. Selv etter langvarige streiker er det jo allerede en uavhengig instans - rikslønnsnemnda - som avgjør. Likevel er vi på prinsipielt grunnlag uenig. Alle organiserte arbeidstakere må ha rett til å ta i bruk streikevåpenet som pressmiddel. Det fratar ikke akademikerne muligheten til å la en dommer avgjøre. De vil jo likevel overføre mesteparten av lønnsdannelsen til lokale forhandlinger, hvor det ikke er rett til å streike.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer