Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lønnsfest for lederne

Ferske tall svekker NHO i lønnsforhandlingene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De best betalte toppsjefene i Norge fikk en lønnsøkning på nærmere én million kroner ifjor, en vekst på 30 prosent, viser helt ferske tall fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjørene (TBU), skriver Dagens Næringsliv.

I dag klokka 10 fortsatte innspurten i meglingen mellom LO-sjef Roar Flåthen og NHO-sjef Finn Bergesen jr.

NHO-toppene maner arbeidstagerne til moderasjon og mener tusenvis av arbeidsplasser står på spill dersom lønnstilleggene blir for store. De ferske tallene svekker imidlertid kravet.

De rundt 550 lederne i bedrifter med 250 lønnsforhold eller mer fikk ifjor en lønnsvekst på 21 prosent, eller cirka 355.000 kroner. Den fjerdedelen som tjener mest, hadde ifjor en snittlønn på 4,34 millioner kroner, 995.000 kroner mer enn i 2006. Lønnen inkluderer både bonus og fordel ved innløsning av opsjoner.

Til sammenligning tjente en industriarbeider i NHO-bedriftene i fjor vel 335 000 kroner etter en lønnsøkning på 5,5 prosent fra året før.

- Det er helt klart vi vil bruke disse tallene i innspurten i meglingen, sier en sentral kilde på arbeidstagersiden til Dagens Næringsliv.

Tallene for 2007 er ikke noe engangshendelse, skrever avisa. Siden 1997 har vanlige lønnsmottakere hatt en lønnsøkning på 58 prosent, mens topplederne i de største bedriftene har hatt en lønnsvekst nesten 50 prosent høyere enn for lønnstagere sett under ett.

LO-leder Roar Flåthen reagerer på den ferske statistikken.

MÅ FORKLARE LEDERLØNNINGENE: NHO-sjef Finn Bergesen jr. må forklare hvorfor LO-sjefen Roar Flåthens medlemmer må vise moderasjon når topplederene ikke gjør det samme. Foto: SCANPIX
MÅ FORKLARE LEDERLØNNINGENE: NHO-sjef Finn Bergesen jr. må forklare hvorfor LO-sjefen Roar Flåthens medlemmer må vise moderasjon når topplederene ikke gjør det samme. Foto: SCANPIX Vis mer

- Veksten i lederlønningene i de store bedriftene virker provoserende og er ikke et positivt tilskudd til årets lønnsoppgjør. Nok engang ser vi at de samme gruppene som roper på ansvarlighet og forventer moderasjon fra andre, totalt fritar seg selv fra denne ansvarligheten, sier han i en pressemelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media