Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lønnsfesten fortsetter for lederne

Topplederne i de største private bedriftene hadde i fjor en lønnsvekst som er nesten tre ganger høyere enn det vanlige lønnsmottakere kunne hente ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser beregninger Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort på oppdrag av Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene.

Gjennomsnittslønnen for topplederne i private bedrifter med mer enn 250 ansatte var i fjor på 978.918 kroner. Det utgjør en lønnsvekst på 16,8 prosent.

Vanlige lønnsmottakere hadde i fjor den høyeste lønnsveksten siden 1987. Beregningsutvalget anslår lønnsveksten for lønnsmottakerne til 6,25 prosent i fjor.

Mest til de største

Rapporten om topplederlønninger, som beregningsutvalget offentliggjorde torsdag, viser at lønnsveksten for topplederne er langt kraftigere i de største bedriftene enn for ledere i mindre private selskap.

Gjennomsnittslønnen for en direktør/daglig leder i et aksjeselskap med 25-49 ansatte var i fjor 421.930 kroner, eller 6,4 prosent mer enn året før. Toppledere i bedrifter med opptil 100 ansatte lå i fjor omtrent på samme nivå som lønnstakerne med en gjennomsnittlig lønnsvekst på 6,5 prosent. I bedrifter med 100-250 ansatte økte topplederlønningene med 10 prosent i fjor.

Opsjoner mindre verdt

Bergegningsutvalget har også sett på lønnsutviklingen for de samme topplederne når man også tar med fordelen ved opsjoner, eller kjøp av aksjer til underkurs. Børsfallet i fjor reduserer verdien av opsjonene. I et utvidet lønnsbegrep som også omfatter opsjoner, betyr det at de best betalte topplederne i de største bedriftene bare får en lønnsvekst på 15,6 prosent.

Topplederne i de minste bedriftene får nøyaktig samme lønnsvekst når aksjeopsjoner er tatt med i lønnsberegningen.

(NTB)