Lønnsfesten har en pris

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norges Bank endret ikke renta i går. Det var som ventet, men landets låntakere kan føle en viss skuffelse. Det er ikke lenge siden de fleste ekspertene spådde rentenedgang. Nå har pipa fått en annen lyd. Mange mener at vi i stedet kan vente en renteøkning utpå høstparten. Grunnen er først og fremst at vi er i ferd med å bevilge oss tidenes beste lønnsoppgjør. Med de avtalene i privat sektor som er i havn, vil kjøpekraften øke med 3,5 prosent. Noen tilsvarende økning har vi knapt opplevd. Men forhandlingene med de lønnstakergruppene som krever høyest lønnsøkning, gjenstår. Faren for at vi til slutt får et oppgjør som sprenger prognosene, er derfor stor. Da må rentevåpenet tas i bruk, og brevene fra bankene vil dukke opp i postkassa.
  • Finansminister Per-Kristian Foss har allerede uttrykt bekymring for de høye lønnstilleggene. Det har han all grunn til. Han vet at regjeringen kan bli nødt til å stramme inn statsbudsjettet til høsten for å dempe presset i økonomien. Det kan gå ut over både skatteløfter og bevilgninger til populære formål. Men forventningene til budsjettet er minst like store som til lønnsoppgjøret. Fremskrittspartiet har ikke lenger monopol på økonomisk vanvidd. Regjeringen kan bli nødt til å alliere seg med Arbeiderpartiet for å hindre at økonomien går av skinnene.
  • Lønnsoppgjøret avspeiler selvsagt mye av situasjonen på arbeidsmarkedet. I offentlig sektor og andre skjermede næringer er det mangel på arbeidskraft. Men vi er i ferd med å prise oss ut av det internasjonale markedet. Vi har i flere år bevilget oss høyere lønnsøkninger enn våre konkurrenter. I tillegg kommer den oljestyrte, sterke krona. Sentralbanksjef Svein Gjedrems spådom om at vi de nærmeste åra kan miste 60000 arbeidsplasser i industrien, kan bli en realitet. En slik utvikling kan gå bra så lenge vi har oljeinntektene. Men vi må også spørre oss om vi ønsker et samfunn med Kuwait-økonomi. Det vil være dristig å tro at vi kan finne opp hjulet på nytt når oljealderen går mot slutten.