REDUSERER PRODUKTIVITETEN:  LO's sjeføkonom Stein Regård er klar på at innvandringen til Norge senker produktiviteten i samfunnet. Foto: ROBERT S. EIK
REDUSERER PRODUKTIVITETEN: LO's sjeføkonom Stein Regård er klar på at innvandringen til Norge senker produktiviteten i samfunnet. Foto: ROBERT S. EIKVis mer

Lønnsforskjellene øker med innvandringen

LOs sjeføkonom mener det er åpenbart at innvandringen reduserer produktiviteten og gir økte lønnsforskjeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjeføkonom i LO, Stein Reegård, er tydelig på hva dagens innvandring betyr for produktiviteten og verdiskapningen pr. innbygger.

- Den reduserer produktiviten. To årsaker: Realkapital pr. arbeidstaker reduseres i utgangspunktet og investeringer erstattes av mer bruk av «billig» arbeidskraft, sier han til Finansavisen i dag.

Økte lønnsforskjeller Inntektsfordelingen vil også bli forandret av innvandringen.

Les også: Taper 4,1 mill. for hver ikke-vestlig innvandrer

-  Inntektsfordelingen blir skjevere. Dels ved at innvandrere har lavere inntekt enn normalen, og fordi lønningene presses ned i tjenesteyting der lønnsevnen allerede er lav, sier han.

Har innvandringen redusert norske lønninger?

-  I nyere tid har norske lønninger i gjennomsnitt vokst mer enn nok. Det er fordelingen mellom høyt og lavtlønt som er hovedproblemet, hvis vi har rettferdighet som utgangspunkt. Vi bør begrense tendensene til et tjenerskap og voksende lavlønnssegment, sier Reegård til Finansavisen.

Les også: Innvandring har kostet 70 milliarder på syv år

STERKE MENINGER: LO-økonom Stein Reegård. Foto: ROBERT S. EIK
STERKE MENINGER: LO-økonom Stein Reegård. Foto: ROBERT S. EIK Vis mer