Lønnsgapet øker

Nordmenn har sovnet i likestillingskampen, mener likestillingsdirektør Long Litt Woon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lønnsgapet mellom kvinner og menn øker. I går la den nye likestillingsdirektøren fram sitt første likestillingsbarometer. Det skal vise hvordan trykket i likestillingen er. Og det er langt fra godt nok. For funnene i den årlige rapporten er ikke oppløftende.

Forverring

- Vi har fått en forverring av kvinners lønnsinntekt sammenliknet med menn, sier Long.

Fra 2000 til 2001 økte gjennomsnittslønna for menn med 14100, mens kvinnelønna økte med 9900 kroner.

- Denne økningen er større enn tidligere år. Vi kan ikke påvise alle årsakssammenhengene. Men utviklingen er problematisk, sier Long.

Det er i dag færre kvinner som tjener under 200000 kroner, og flere tjener mer enn 300000 kroner. Men det er blitt flere menn i den høyeste inntektsgruppa.

Ifølge Likestillingssenteret er bare 18 prosent av norske toppledere kvinner, mens 27 prosent av mellomlederne er kvinner.

Men heller ikke politikerne slipper unna.

- De som har kommet med flammende mål, må jammen vise at de jobber i den retningen, sier likestillingsdirektøren.

Foss får kritikk

Finansminister Per-Kristian Foss får bunnotering for at departementet hans ikke er med på det samme likestillingsarbeidet som de andre departementene.

Long er også skeptisk til at bare sju departementer hittil har oppnådd målet om 40 prosent kvinnelige ledere.

Finansdepartementet synes ikke kjønnstesting av statsbudsjettet er effektivt nok: - Bakgrunnen for at vi ikke er med i Barne- og familiedepartementets prosjekt er at vi mener det er mer effektive måter å arbeide for likestilling på enn å «kjønnsteste» statsbudsjettet, sier informasjonssjef Ann-Sissel Skånvik.

VIL ENDRE: Long Litt Woon,likestillingsdirektør.