Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lønnskrig om sykepleiere

Landets sykepleiere går lysere tider i møte: Deres arbeidskraft er så ettertraktet at flere kommuner og fylker nå kaster seg inn i en beintøff lønnskrig for å sikre seg nybakte sykepleiere. I tillegg til direkteplassering i høyere lønnstrinn, tilbyr nå enkelte feite stipendordninger og pengegaver på opptil 150 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Endelig er det vår tur, sier leder Laila Dåvøy i Norsk Sykepleierforbund.

Sykepleiermangelen gjør at markedskreftene tvinger seg fram i Helse-Norge. I år frister Drammen kommune siste års sykepleierstudenter med stipender på til sammen en halv millioner kroner. Hver student som tar avsluttende eksamen til sommeren vil få tilbud om 40 000 kroner hver i stipend.

I Oslo er det duket for at spesialsykepleiere får en enorm pengegave: Dersom politikerne i Oslo godkjenner Ullevål sykehus' forslag, vil spesialsykepleiere få 150 000 kroner dersom de velger å jobbe på Dikemark sykehus.

Sykepleiernes tur

I fjor var det legene som stakk av med de feiteste lønnstilleggene. I år ser ut til at det er sykepleiernes tur. En nyutdannet sykepleier i Bærum kommune tjener i dag 18 800 kroner mer enn sine kolleger i Oslo. Ferske tall fra Sykepleierforbundet i Akershus viser at sykepleiere ved Sentralsykehuset i Akershus (SiA) ligger på bunnen av lønnsstigen i fylket, og at de tjener nærmere 40 000 kroner mindre i året enn sine kolleger i Nannestad kommune_i samme fylke.

- Det vært vanlig å gi høye stipender_slik at studentene får dekket utdanningen mot at de binder seg til sykehuset over en viss periode. Det nye er pengegaver. Jeg vet at flere kommuner og fylkeskommuner nå diskuterer slike tiltak for å få besatt sykepleierstillingene, sier Dåvøy til Dagbladet.

Ultratiltak

Men ingen har gått så langt som Ullevål sykehus: Nå frir de til spesialsykepleierne, og tilbyr 150 000 kroner dersom de velger å jobbe ved det psykatriske sykehuset Dikemark i Asker.

- Dette er et ultratiltak, sier sjefsykepleier Karen Bjøro ved Ullevål sykehus til Dagbladet.

Kun 93 av 198 sykepleierstillinger ved Dikemark er besatt. Derfor vil Ullevål sykehus' ledelse sette igang strakstiltak for å bedre situasjonen_spesielt innen psykiatrien.

- Vi har kommet med tre forslag overfor politikerne i Oslo. Det ene er å gi hver spesialpleier 150 000 kroner til å nedbetale studielån, mot at de binder seg til å jobbe ved Dikemark i 20 måneder, sier Bjøro.

Det er først og fremst 25 studenter, som nå er i gang med spesialutdanningsåret ved høyskolene i Oslo og Buskerud, sykehusledelsen frir til.

Store lønnssprik

Norge mangler i dag omkring 1200 sykepleiere. Hovedårsaken er dårlig lønn, og derfor varsler sykepleierforbundet beinharde lønnskrav ved vårens oppgjør.

- Vi snakker om titusener av kroner. Mer presist kan jeg ikke si det før kravene fremmes i mars måned, sier hun.

I Vestfold har konkurransen om sykepleierne ført til enorme lønnssprik kommunene imellom. Flere lokker nå nyutdannede sykepleiere med direkteplassering i lønnstrinn 28 som tilsvarer en årslønn på 216 400 kroner. Vanligvis har det tatt flere år for en sykepleier å komme så høyt på lønnsstigen. I de dårligst betalte Vestfoldkommunene, samt i fylkeskommunen, ligger begynnerlønna på 177 300.

Kommuner og fylkeskommuner

- Lønnsforskjellene til tross: Det er flott at sykepleiere får mer lønn. Vi har ikke råd til å si nei når kommuner vil bruke lønn som stimuleringsmiddel for å rekruttere og beholde sykepleiere, sier fylkesleder Rigmor Føske Johnsen i Sykepleierforbundet i Vestfold.

Hun understreker at lønnspriket ikke har ført til lekkasjer fra de dårligst betalte kommunene. Hun påpeker imidertid at enkelte sykepleiere med lang og verdifull erfaring har reagert på at nyutdannede kollegaer får så høy begynnerlønn.

- Dette bør arbeidsgiver ta på alvor. Lang erfaring bør verdsettes i langt større grad enn det gjør i dag, sier Føske Johnsen.

Om lønnsforskjellene er store kommunene imellom, viser tall Dagbladet har innhentet at lønnsspriket er enda større mellom kommuner og fylkeskommuner. En nyutdannet sykepleier i Akershus taper 42 300 kroner i året på å jobbe på Ski sykehus i stedet for i Ski kommune.

I Buskerud startet lønnskrigen for alvor i 1994. Lier kommune var først ute, men de andre kommunnen fulgte raskt etter. Men også her taper fylkeskommunen lønnsgaloppen.

- De beste kommunene betaler sine nyutdannede sykepleiere 36 000 kroner mer i året enn det Sentralsykehuset gjør, sier fylkesleder i Sykepleierforbundet i Buskerud Einar Vik Andersen.

<B>Marlen Wedin</B>

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!