Lønnsnemd-vedtak neppe ugyldig

Regjeringens vedtak om tvungen lønnsnemnd i AF-konflikten, kan være ugyldig. Regjeringen glemte at kronprins Haakon kunne ha ledet statsråd. - Tar man Grunnloven på ordet, kan det se ut til at vedtaket er ugyldig, sier jusprofessor Johs. Andenæs, men han tror neppe at det vil få noen praktisk betydning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen visste ikke at kronprinsen var i landet da de trådte sammen til det som formelt kalles statsråd for regjeringen, og som avholdes når verken kongen eller kronprinsen er i landet.

- Tar man Grunnloven på ordet, kan det se ut til at vedtaket er ugyldig, fordi regjeringen ikke er i stand til å treffe vedtak på egen hånd. Det betyr igjen at kongen eller kronprinsen skal være til stede og lede møtet. Men det er lite trolig at dette vil få noen praktisk betydning, så lenge det dreier seg om et vedtak hvor regjeringen fremmer et forslag til Odelstinget. Det som er avgjørende juridisk er at både regjeringen og medlemmer av Odelstinget har forslagsrett, noe som i prinsippet åpner for muligheten til at medlemmer av Odelstinget selv kan foreslå tvungen lønnsnemnd, sier Andenæs.

Kongen godkjenner

Professoren mener også at dersom loven om tvungen lønnsnemnd går gjennom i Odelstinget og Lagtinget, og dermed blir sendt til Kongen i statsråd for godkjenning, vil kongens signatur bety at loven er gyldig.

Andenæs, som blant annet har skrevet lærebøker om statsforfatningsrett, sier han aldri har hørt om en lignende situasjon tidligere.

Departementsråd Bjørn Grydeland ved Statsministerens kontor opplyser at man ikke var klar over at kronprinsen var i landet. Han sier det er Slottet som skal gi beskjed om dette.

(NTB)