Lønnsom fred

En ny forhandlingsrunde mellom Israel og Syria er gjennomført i byen Shepherdstown i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Optimisme har vekslet med pessimisme, og president Bill Clinton har reist i skytteltrafikk mellom Det hvite hus i Washington og den lille byen i West Virginia. I mellomtida fortsetter også fredsforhandlingene mellom israelerne og palestinerne.
  • Om freden til slutt kommer, vil den bli dyr, ikke minst for USA. For Israel vil en fredsavtale økonomisk sett bli meget lukrativ. Ifølge den anerkjente israelske militærkommentatoren Zev Schiff i avisa Haaretz, vil USA bli anmodet om å punge ut med over 500 milliarder kroner i forbindelse med fredstraktater med palestinerne og syrerne. Regner man med at Israel trekker seg tilbake fra halvparten av Vestbredden, det meste av Gaza og hele området ved Golan-høydene, betyr det at israelerne får om lag 120 millioner kroner i erstatning per kvadratkilometer okkupert land de gir fra seg. Det må i tilfelle være verdenshistoriens mest lønnsomme okkupasjon.
  • USA er villig til å strekke seg meget langt økonomisk for å få til en fredsavtale i Midtøsten. Også syrere og palestinere kan regne med å bli belønnet, men dette blir bare som smuler å regne i forhold til det israelerne får. Mange spør seg om ikke det hadde vært bedre at president Bill Clinton hadde brukt hardere politisk press og færre dollarsedler. Det er også et tankekors at prislappen på mer enn 500 milliarder kroner ikke omfatter en krone til løsning av det palestinske flyktningproblemet.
  • Får israelerne det som de vil ved en eventuell fredsavtale, kommer USA til å ruste landet kraftig opp militært. Fra før av er Israel Midtøstens sterkeste militærmakt, med et antatt atomvåpenarsenal på et par hundre stridshoder. Selv om freden skulle komme på papiret, er det ikke sikkert at et så sterkt militært Israel vil føre til den nødvendige politiske stabiliteten i Midtøsten i framtida. Man kan i hvert fall ikke vente seg at arabiske land vil ruste ned i en slik situasjon.