Lønnsomt med skole

Høyt utdannede har hatt 60 000 kroner i lønnsvekst på tre år. «Gutta på gølvet» uten utdannelse har måttet nøye seg med halvparten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lønnsgapet mellom ansatte med og uten utdannelse øker. I går la Statistisk sentralbyrå fram en fersk lønnsstatistikk for alle ansatte i alle sektorer. De med fire års utdannelse eller mer er lønnsvinnere. Fra 2001 til 2004 mottok de høyt utdannede 60 000 kroner mer i årslønn i gjennomsnitt. De med bare grunnskole må nøye seg med en lønnsvekst på 32 000 kroner.

- Det er trist at lønnsforskjellene øker. Mange utdanningsgrupper har gode argumenter for høyere lønn. Men det er dem med lavest lønn som fortjener en lønnsvekst mest, sier LOs sjeføkonom, Stein Reegård.

Fortjener høyere lønn

Marie Selset (26) er resepsjonist på hotellet Scandic Edderkoppen i Oslo, og har ingen utdannelse utover videregående.

- Jeg har valgt jobb ut fra hva jeg har lyst til å drive med og ikke ut fra lønna. Det viktigste for meg var å få jobbe med mennesker. Det er trist at vi ikke skal få like stor uttelling for jobben vi gjør, som de med utdannelse, sier Selset.

Hun sier at ufaglærte gjør en like bra jobb som de med lang skolegang, kanskje bedre også.

- Vi er mer åpne for å lære ting. Virkeligheten er ikke nødvendigvis sånn som det står i boka, sier resepsjonisten.

- Jeg har selvfølgelig lyst på høyere lønn og har lyst til å jobbe meg oppover i Scandic-systemet. Her er det rom for utvikling, så jeg tror ikke jeg trenger å ta en utdannelse for å komme meg oppover.

 SAKKER AKTERUT: -  Vi gjør en god jobb og fortjener høyere lønn, sier resepsjonisten Marie Selset. Foto: Daniel Sannum Lauten
SAKKER AKTERUT: - Vi gjør en god jobb og fortjener høyere lønn, sier resepsjonisten Marie Selset. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

Mer i gode tider

- De med høyere utdanning har ofte individuelle lønnsavtaler. Det er dem som i gode økonomiske tider øker mest i lønn. I dårligere tider kan de oppleve lavere lønnsvekst enn ufaglærte, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Sammenliknet med EU-landene har Norge jevnere lønn mellom ansatte med lite og mye utdanning, men gapet øker.

- I Norge har vi det konkurransefortrinnet at vår faglærte arbeidskraft har relativt sett lave lønninger. Jeg tror ikke vi skal opp på et EU-nivå, men det er naturlig at lønnsgapet øker. Det skal lønne seg å ta utdanning, sier Juel.

Han påpeker at en årsak til lavere lønnsvekst for ufaglærte i noen sektorer kan ha sammenheng med at det i mai 2004 ble åpnet for fri arbeidsinnvandring fra EU.

- I yrker der det ikke er nødvendig å kunne norsk har det blitt større rift om jobbene. Det gir lavere lønnsvekst for dem med lite utdanning, spesielt i byggebransjen, sier sjeføkonomen.