Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lønnsoppgjør i Staten i havn

Ved midnatt onsdag ble Staten, LO Stat, YS, Akademikerne og Utdanningsgruppenes Hovedorganisasjon (UHO) enige om årets mellomoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke satt av penger verken til sentrale eller lokale lønnstillegg for statsansatte og lærere og skoleledere fra 1. mai i år.

Nulloppgjør

Lønnsutviklingsgarantien skal sikre arbeidstakere i det statlige tariffområdet en gjennomsnittlig lønnsutvikling i år på lik linje med det som ble resultatet for industriarbeiderne og funksjonærer i industrien.

Bakgrunnen for nulloppgjøret er avtalte tillegg ved fjorårets hovedtariffoppgjør i staten og skoleverket som gir lønnsvekst i 2003. Lønnsveksten fyller de økonomiske rammene for årets mellomoppgjør. Rammene er større enn det andre sektorer har fått ved mellomoppgjøret.

Spesielt

- 2003 er et helt spesielt år rent tariffmessig og for norsk arbeidsliv. Sterk kronekurs, høy rente og en arbeidsledighet som overstiger 100.000 personer har krevd ansvarlighet fra alle parter i årets lønnsoppgjør, sier Morten Øye, leder i LO stat. Han mener oppgjøret bør skape rom for ytterligere rentenedsettelser.

Helga Hjetland, forhandlingsleder for UHO, sier de med dette resultatet har forholdt seg til det inntektspolitiske samarbeidet, samtidig som de har fått gjennomslag for at også funksjonærer skal telle med når de sammenligner lønnsveksten i forhold til kommunal sektor.

Lønnsreguleringer

Først i januar 2004 kan forhandlinger om lønnsreguleringer for de statsansatte starte. En eventuell regulering vil gjelde fra årsskiftet 2003/2004.

Det ble i oppgjøret garantert for at boliglånsrenta i Statens Pensjonskasse skal settes ned senere i år.

- Det oppfatter vi som et nødvendig og positivt signal inn i lønnsoppgjøret, sier Jan Olav Aarflot, leder for Akademikerne Stat. Avtalen innebærer også at LO-NHO-oppgjørets enighet om heving av skattefradrag for fagforeningskontingent også får virkning i staten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media