TØFFERE TIDER: Prisene på boliger har gått ned, og det samme har lønnen til eiendomsmeglerne. Lønnskuttet er ca 25 prosent på ett år og rundt 1000 meglere har mistet jobben: Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX
TØFFERE TIDER: Prisene på boliger har gått ned, og det samme har lønnen til eiendomsmeglerne. Lønnskuttet er ca 25 prosent på ett år og rundt 1000 meglere har mistet jobben: Foto: KYRRE LIEN/SCANPIXVis mer

Lønnsras for meglere

Og 1000 eiendomsmeglere har mistet levebrødet under krisen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske eiendomsmeglere har hatt gode tider i mange år, og over alt har det poppet opp eiendomsmeglerkontorer.

Men, økt rente og arbeidsledighet har fått boligprisene til å synke det siste året.

Provisjonslønn
Antall salg har dalt og den totale boligomsetningen har falt med 32 prosent på bare seks måneder for de 11 største meglerkjedene, skriver Dagens Næringsliv.

Dette går direkte ut over meglernes lønninger, som i de fleste tilfeller lever av provisjon. Når det blir færre salg og prisen er lavere, blir også lønnen lavere. Enkelt og greit.

- Vi anslår at gjennomsnittslønnen for norske eiendomsmeglere sank med 20 til 25 prosent fra 2007 til 2008, sier Stein Drogseth til Dagens Næringsliv. Han er styreleder i Eiendomsmeglerforetakenes Forening.

1000 mistet jobben
Konkursene blant eiendomsmeglerkontorene er mange. Den aller største er selvsagt Notar, men også flere kontorer til store kjeder er lagt ned, enten for å effektivisere driften eller rett og slett fordi de ikke var liv laga lenger.

Tall fra Kredittilsynet viser av 167 meglerkontor ble avviklet i fjor.

Anslag fra Eiendomsmeglerforetakenes Forening viser at rundt 1000 meglere har mistet levebrødet sitt siden toppen. På det meste var det rundt 4000 meglere engasjert.

Enkelte i bransjen tror trenden fortsetter og at bare 2500 personer vil være ansatt som eiendomsmeglere når bunnen er nådd.