Lønnsvinnere i streik

De siste fire åra har lærerne hatt en lønnsvekst på 30 prosent, andre yrkesgrupper rundt 20. Nå frykter lærerne at det kan bli slutt på de gode tidene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utdanningsminister Kristin Clemet har klart det igjen. Å erte på seg landets lærerstand med kravet om at kommunene skal overta forhandlingsansvaret med lærerne. Siden 1948 har staten forhandlet med lærerne om lønn og arbeidsvilkår til tross for at det er kommuner og fylkeskommuner som er arbeidsgiverne deres.

Lønnsvinnere

Siden 1998 har lærerne hatt tre gode lønnsoppgjør, med en total lønnsvekst på 30 prosent. Ikke ufortjent er de kalt lønnsvinnere etter forhandlinger med staten. Til sammenlikning har ansatte i kommunene hatt en lønnsvekst på 20 prosent, viser tall fra det tekniske beregningsutvalget i fjor. Lærerne frykter at det skal bli slutt på de gode tidene.

- I forhold til ansatte i kommunal sektor er lærerne forholdsvis godt lønnet, det gjelder særlig skolelederne, sier leder av Utdanningsforbundet Helga Hjetland til Dagbladet.no.

På 80-tallet ble skolesjefene overlatt til kommunenes forhandlingsbord.

- Vi ser at de har stagnert lønnsmessig, sier Hjetland. Men hun avviser at lønn er hovedårsaken til den massive motstanden mot overføringen.

- Det er ikke hovedsaken. Fagforeningsknusinga og mangelen på en forutgående prosess er hovedårsaken, sier Hjetland.

Tjener 331 000 i snitt

Gjennomsnittslønna for lærere, rektorer og annet undervisningspersonell er i overkant av 331.000 kroner. Torsdag streiker de blant annet for å hindre at den gode lønnsutviklingen skal stoppe. Faren er at slunkne kommunekasser og mer eller mindre lemfeldige kommunepolitikere skal gå ut over lønnskontoen.

Hjetland tror at en halv dags streik vil være like effektiv som en hel dag borte fra arbeid.

- Vi tror det vil merkes like godt om vi starter skoledagen som vanlig, men avbryter den halvveis, enn om vi ikke hadde møtt opp, mener Hjetland.

En OECD-rapport fra i fjor slo fast at Norge er blant de land i verden som har flest lærere per elev samtidig som antallet undervisningstimer ligger godt under gjennomsnittet. Samtidig ble det også klart at læreryrket er blant landets farligste på grunn av elevenes voldsbruk.

<B>VIL FORHANDLE MED STATEN: Helga Hjetland, leder i Utdanningsforbundet.