Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

CORONASMITTET

Léonor (26) hasteinnlagt

- Å gå fra senga mi til stua føles som et maraton.

FRISK OG RASK: Léonor (26) forteller sin historie for å advarer andre. - Spesielt håper jeg unge mennesker som ikke tar dette utbruddet så alvorlig, forstår at de heller ikke er uovervinnelige, sier hun. Foto: Privat
FRISK OG RASK: Léonor (26) forteller sin historie for å advarer andre. - Spesielt håper jeg unge mennesker som ikke tar dette utbruddet så alvorlig, forstår at de heller ikke er uovervinnelige, sier hun. Foto: Privat Vis mer

- I går kveld ble jeg hasteinnlagt på sykehuset fordi jeg hadde problemer med å puste. Jeg besvimte under et hosteanfall, og gråt av smerter i kroppen på grunn av høy feber.

Ordene tilhører franske Léonor - en frisk og rask 26-åring inntil for ei uke siden.

Fra sykesenga beskrev hun på Instagram hvordan hun fra en dag til en annen ble hun slått helt ut av coronaviruset.

Nå ei uke seinere er hun er fortsatt svært dårlig.

- Må forstå alvoret

Dagbladet har vært i kontakt med henne siden hun beskrev sykdomsbildet sitt, som en advarsel til andre. Hun har ikke hatt krefter til å svare på spørsmål før nå.

- Jeg ville ikke delt dette hvis jeg ikke hadde følt at dette er veldig viktig. Vanligvis ville jeg bare fortalt dette til min lille sosiale krets, for å hjelpe noen, men også for å advare folk. Men de jeg også virkelig ønsker at skal forstå alvoret i dette, er de som fremdeles mater Instagram-kontoen min med strandbilder og hagefest.

SMITTET: - Jeg har vært heldig tross alt, sier Léonor. Foto: privat
SMITTET: - Jeg har vært heldig tross alt, sier Léonor. Foto: privat Vis mer

Hver uke dukker det opp nye rapporter som gir oss kunnskap om coronaviruset, og om sykdommen det gir.

Listen over vanlige symptomer blir stadig utvidet, og helsemyndigheter i flere land går nå ut med at de regner med et stort mørketall blant smittede innbyggere.

- I mitt tilfelle dukket viruset veldig plutselig opp, fra en dag til en annen gikk feberen opp med 0,5 hver time. Ingen er like i møte med dette viruset. På sykehuset så jeg en i 20-åra hoste opp blod på venterommet, sier i innlegget sitt.

- Som et maraton

Ikke bare de eldste får alvorlige symptomer av coronaviruset, viser flere ferske gjennomganger av smittede og innlagte. Unge voksne kan bli sykere enn antatt, mens dødeligheten riktignok er høyest blant pasienter over 80 år, og anses som farligst for sårbare grupper - i tråd med den globale statistikken. I Danmark døde den hittil yngste pasienten av viruset i dag - en kvinne på 50 år.

- Jeg skal kjempe meg gjennom dette og bli frisk, men det er ikke sikkert en person over 60 eller en ung skjør person vil ha den samme motstandsdyktigheten.

TROSSER TILTAK: Selv om helsemyndighetene til stadighet oppfordrer nordmenn til å holde seg unna folkemengder, er parkeringsplassene i marka stappfulle så fort sola skinner. Video: Tipser. Klipp: Endre Vellene Vis mer

Léonor bor i Paris, og ved siden av å jobbe som designer, jobber hun som servitør. Hun vet ikke eksakt hvordan hun ble smittet, men har konkludert med at hun må ha blitt smittet på jobb.

- I dag er den sjuende dagen jeg ligger hjemme og er syk med feber, og kanskje den tiende siden de første symptomene med hoste, vondt i kroppen og hodepine begynte. Det er også den første dagen jeg føler meg litt bedre. Feberen har gått ned, men jeg er fremdeles utslitt, sier hun til Dagbladet og fortsetter:

- Å gå fra senga mi til stua føles som et maraton for pusten. Jeg er 26 år, har god helse og er vanligvis helt frisk, men corona har virkelig vært et mareritt.

Oppfordring til alle

Hun forteller at hun har valgt å dele sin historie med andre, fordi hun opplever at mange enda ikke tar det alvorlig nok.

- Mens jeg har ligget i senga har jeg sett mange mennesker utenfor vinduet mitt og i sosiale medier, som ikke følger myndighetenes råd.

Førsteamanuensis Kristian Tonby ved Infeksjonsmedisinsk avdeling på Universitetet i Oslo forteller at vi nå er i en fase av epidemien der mange kan være smittet av viruset, og det er vanskelig å vite om plagene man får skyldes corona eller en annen årsak.

- Mange har bare lettere forkjølelsesplager. Noen av de smittede har i tillegg hatt hodepine, leddsmerter og også enkelte med magesmerter og diaré, sier Kristian Tonby.

Til Dagbladet sier Léonor at hun har en oppfordring til alle:

- For dem som ennå ikke hører etter, hvis du ikke gjør det for andre, gjør det i det minste gjør det for deg selv: når du først har blitt syk av viruset, er du ikke bare isolert, men du er innesperret. Du er fullstendig isolert, du får ikke ha menneskelig kontakt på 14 dager, og du kan ikke engang finne trøst i maten, fordi du mister all din smak og lukt. Uansett, jo før alle respekterer reglene, jo raskere vil det være over.

Se dette innlegget på Instagram

This is not only a 24 hour story.

Et innlegg delt av Léonor (@leonor______________)

Hele Norges coronakart