Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Look to Norway

Russlands president Vladimir Putin vil ha mer energisamarbeid med Norge i nord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet no.): Den russiske presidenten nevnte perspektivene for energisamarbeid med Norge i nord på den avsluttende pressekonferansen på G-8 toppmøtet i St. Petersburg etter midnatt natt til i dag.

-Vi har nå forhandlinger med flere europeiske og nord-europeiske land. Nordmenn kan bli gode partnere for oss. De går ikke med nesa i sky, ser på sakene, og er profesjonelle. De har utviklet infrastruktur i nord, men deres produksjonen av olje går ned, og vi er ikke imot å dele, og forene krefter, sa Putin, ifølge nettstedet Fontanka.ru.

Den russiske presidenten svarte på et spørsmål om rørledninger i Barentsregionen. Russland leter etter samarbeidspartnere for å finansiere og bygge ut infrastruktur.

Men Putins bemerkning om Norge dreier seg om olje. De norske selskapene Statoil og Hydro har imidlertid satset store ressurser på å bli med på utbyggingen av Shtockman-feltet i nord, verdens største kjente gassfelt. De norske bestrebelsene har den norske regjeringens fulle støtte.

Putin nevnte ikke gass spesielt på pressekonferansen, men han nevnte holdningen til nordmennene. \'De går ikke med nesa i sky, ser på sakene, og er profesjonelle\'. De norske selskapene konkurrerer med to amerikanske og et fransk selskap om å få være med på Shtockman-eventyret. Men avgjørelsen om hvem som skal få være med er flere ganger utsatt. Politiske observatører mener utsettelsene av avgjørelsen har med Russlands ønske om å bli medlem av verdens handelsorganisasjon, WTO. USA blokkerer russisk medlemskap, og den største overraskelsen på årets G-8 møte var at avtalen med USA heller ikke nå ble underskrevet. Det var en nesestyver for Russland og Putin.

Det er det statlige gasselskapet Gazprom som avgjør hvem som skal få være med på Shtockman-feltet. Selskapet er Kremls pengebinge, og styres i stor grad av politiske interesser.

VIL SAMARBEIDE MED NORGE? Putin på pressekonferanse for G8-møtet i natt.
VIL SAMARBEIDE MED NORGE? Putin på pressekonferanse for G8-møtet i natt. Vis mer