Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Løp etter hjelp da sjiraffen Melvin (5) satt seg fast i gjerde i Dyreparken i Kristiansand. - Vi fant ikke én vakt

- Hva om et barn hadde falt ned? spør vitne etter sjiraffdrapet.

DREPT AV ANTILOPE: Dyreparkens besøkende så at Melvin hadde satt seg fast i gjerdet, og løp for å varsle. Foto: Dagblad-tipser
DREPT AV ANTILOPE: Dyreparkens besøkende så at Melvin hadde satt seg fast i gjerdet, og løp for å varsle. Foto: Dagblad-tipser Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens de ansatte i Dyreparken i Kristiansand sørger over sjiraffen Melvin etter at han ble drept av en antilope mandag, er besøkende frustrerte over måten ulykka ble håndtert på. 

Den fem år gamle sjiraffen hadde satt fast hodet i et gjerde i dyreparken, mens rundt 20, 30 besøkende ble stående å se på. 

- Det var ille, sier en av dem til Dagbladet.

- Løp hver vår vei - Vi satt og drakk kaffe og kikket på sjiraffene, da vi skjønte at han hadde satt seg fast. Det var to av oss som løp hver vår vei - vi banket på alle ansatte-dører, men det var ikke et menneske å se. Det var for seint da de til slutt kom til stedet, sier hun. 

I mellomtida hadde verdens største antilope, en elandantilope, stanget sjiraffen flere ganger i buken. De lange horna spiddet Melvins hjerte og lunger.  

Kvinnen Dagbladet har snakket med, som ikke ønsker navn eller bilde i avisa, sier hun og familien sitter igjen med en følelse av frustrasjon og hjelpeløshet. 

- Det er en enorm park, og skummelt for både mennesker og dyr når det skjer noe sånt. Det var barn som sto og så på. Det var forferdelig å se - han sto der helt hjelpeløs, og vi fikk ikke tak i én vakt. Det kom én person, men det virket ikke som om de var forberedt. Det var ekkelt, sier hun. 

- Ti til 20 minutter Dagbladet har snakket med parkens direktør og veterinær, og begge understreker at slike hendelser omtrent aldri skjer. Og da ulykka først var ute, sier veterinæren at Melvin ikke kunne vært reddet, da antilopen hadde påført sjiraffen dødelige skader. 

INGEN UTVEI: Verdens største antilope tok seg bort til Melvin, og stanget ham gjentatte ganger så hardt i buken at femåringen døde. Foto: Dagblad-tipser
INGEN UTVEI: Verdens største antilope tok seg bort til Melvin, og stanget ham gjentatte ganger så hardt i buken at femåringen døde. Foto: Dagblad-tipser Vis mer

Dyreparkens direktør sier de var godt bemannet. 

- Vi har dyrepassere på vakt hele tida, men disse dyra er ikke til oppsyn hele tida. Jeg vil svare med forbehold, siden vi ikke får gått gjennom hele hendelsen før i morgen - men det kom til fire dyrepassere etter kort tid.

- Det tok mellom ti og 20 minutter - og med tanke på at det også er helligdag, så synes jeg det vitner om god beredskap, sier direktør Per Arnstein Aamondt til Dagbladet. 

Veterinær Rolf Arne Ølberg dro hjemmefra så snart han ble varslet om at Melvin var hardt skadd. 

- Vi kunne klart å fikse skadene han pådro seg ved å sette seg fast, men han har vært uheldig, sa han til Dagbladet tidligere i kveld. 

Han skjønte at skaden var stor, og hentet en tube med oksygen, intravenøs væske og bedøvelse. 

MED FAMILIEN: Sjiraffen Melvin ble drept av en antilope i Dyreparken i Kristiansand i dag. Her er han med mor, far og lillesøster. Foto: Ole Martin / Dyreparken
MED FAMILIEN: Sjiraffen Melvin ble drept av en antilope i Dyreparken i Kristiansand i dag. Her er han med mor, far og lillesøster. Foto: Ole Martin / Dyreparken Vis mer

- Man må ha spesielt utstyr. Vi kunne ikke se omfanget av skadene da, men måtte prøve så godt vi kunne. Vi håpet det var noe vi kunne fikset på, men han døde før vi fikk kommet så langt, sier han. 

- Ringte sentralbordet, kom til billettservice Kvinnen Dagbladet har snakket med, er mandag kveld fortsatt rystet over hva hun så tidligere i dag. Hun sørget for at barna hennes ikke så hva som skjedde. 

- Vi ringte sentralbordet, men kom til billettservice. Det var det som var det verste. Jeg synes de bør ha et alarmsystem. Hvem skal man kontakte? Hva om et barn hadde falt nedi? spør hun. 

- Det var dårlig håndtering. Da han var død, kom de andre sjiraffene til og la hodet oppå ham, sier hun. 

Dyreparkens direktør sier parken vil evaluere hendelsen. 

- Det er tragisk og trist. Vi vil vurdere om noe annet kunne vært gjort, det blir en del av evalueringen. Umiddelbart tenker jeg at det vitner om god beredskap, sier Aamodt.

Vil endre gjerdene - Besøkende sier de er redde for hva som ville hendt, hadde et barn falt over gjerdet og ned til dyra. Ville dere vært på stedet raskere da? 

- Det blir det samme. Dyra er sikret på en annen måte, det blir et hypotetisk og vanskelig spørsmål å svare på. Men vi opplever at vi har god beredskap - men vi er ydmyke på at ting alltid kan gjøres bedre, og det prøver vi hele tida å få til, sier han. 

DRAPSANTILOPEN: Det var en elandantilope som spiddet Melvin med horna sine. Foto: Ole Martin / Dyreparken
DRAPSANTILOPEN: Det var en elandantilope som spiddet Melvin med horna sine. Foto: Ole Martin / Dyreparken Vis mer

Dyreparken varsler overfor Dagbladet at de vil sjekke - og trolig endre - alle gjerdene av samme type som Melvin satt seg fast i. 

- Vi må foreta en nøye gjennomgang av gjerder og alt nå. Vi må utrede det som er å utrede. Det er vanskelig å gjøre noe med det som har skjedd, men det er tydelig at vi gjøre en forandring på gjerdene, sier veterinær Rolf Arne Ølberg til Dagbladet. 

Har du tips, bilder, video eller innspill? Last opp videoen din til DBTV-desken, ring oss på 24 00 00 00, send SMS/MMS til 2400 eller skriv til oss på 2400@dagbladet.no. 


Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!