Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Løp for livet i bare sokkene

Vigleik Bakke og 72 andre er evakuert etter jordraset i Lom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet har foreløpig ikke fått meldinger om savnede eller skadde etter jordrasene som rammet riksvei 15 og fylkesvei 468 mellom Lom og Vågå søndag ettermiddag.

- Men det er stor trafikk langs riksveien på denne tiden av året, og vi kan ikke utelukke at biler er tatt av raset, sier Simen Bjørgen, ordfører i Lom kommune og leder av det kommunale beredskapsrådet.

- Et voldsomt brak
Det største av de to rasene skjedde i 16-tiden søndag, i åsen over den lille bygda Garmo. Vigleik Bakke var på besøk hos foreldrene på nedsiden av riksvei 15 da et voldsomt brak ljomet over bygda.

- Selv om vi satt inne med døra igjen, var braket kjempehøyt. Vi ble livredde og løp ut av huset, sier Bakke til Dagbladet.no.

Nedover åsen veltet jordmassene, som Bakke beskriver som «en slagmark». Med hjertet i halsen og i bare sokkelesten la han i vei mot Byrbergetunnelen, sammen med foreldrene og resten av bygdas beboere.

- Trær, røtter, stein, vann og jord kom seilende nedover fjellsida. Alle i grenda hadde hørt smellet, og vi løp i samla flokk, sier Bakke.

Boligene rammet
Geir Holberg beskriver det samme hendelsesforløpet.

- Vi la på sprang da raset kom, og rakk ikke engang ta på oss sko. Dette er en rystende opplevelse for små og store, sier han til Dagbladet.no. Beboerne ble seinere hentet i tunellen med ambulansehelikopter og fraktet til Lom sentrum.

Raset som rammet Garmo var 150 meter bredt og mellom tre og ti meter dypt. Ett hus ble totalskadd i raset, og flere andre hus ble påført mindre skader.

JORDRAS: Raset som rammet Garmo var 150 meter bredt og mellom tre og ti meter dypt. Ett hus ble totalskadd i raset, og flere andre hus ble påført mindre skader. Foto: EGIL RØNNINGEN
JORDRAS: Raset som rammet Garmo var 150 meter bredt og mellom tre og ti meter dypt. Ett hus ble totalskadd i raset, og flere andre hus ble påført mindre skader. Foto: EGIL RØNNINGEN Vis mer

Da Dagbladet.no snakket med politiet i 21.15-tiden søndag, hadde en geolog vært på befaring i området. Fylkesvei 468 er igjen åpen for trafikk, men politiet kan foreløpig ikke si når redningsmannskapene kan begynne ryddearbeidet ved riksvei 15. 

73 personer evakuert
- De store nedbørsmengdene gjør at det er fare for nye ras, sa Simen Bjørgen ved beredskapsrådet til Dagbladet no søndag ettermiddag. Han opplyste at mannskaper med hund ville ta seg inn i rasområdet så snart det lot seg gjøre.

Til sammen 73 personer er evakuert fra området, hvorav 21 av disse hadde tatt tilflukt i Byrbergetunnelen.

- 42 av de evakuerte er samlet på Fossberg hotell i Lom, mens 31 befinner seg på Vågå hotell, sier Tone Øvstedal ved Gudbrandsdal politidistrikt, til Dagbladet.no.

image: - Løp for livet i bare sokkene
SKYLDT VEKK: Rundt 30 meter av veibanen ble ødelagt av raset.
TO JORDRAS: Jordrasene rammet riksvei 15 og fylkesvei 468 mellom Lom og Vågå søndag ettermiddag.