Olav (42) frivillig i Ukraina:

- Løp for livet

Han har reist frivillig til Ukraina for å hjelpe. Plutselig haglet skuddene mot Olav Moldestad (42).

I FELT: Olav Moldestad har dratt fra Norge til Ukraina for å hjelpe de sivile i krigen. Foto: Privat
I FELT: Olav Moldestad har dratt fra Norge til Ukraina for å hjelpe de sivile i krigen. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg løp i nesten to kilometer mens jeg ble skutt etter. Det framsto som et målrettet angrep, men vi løp for livet. Vi holdt oss til strategien vi hadde øvd inn og kom oss unna.

Det forteller 42 år gamle Olav Moldestad til Dagbladet.

Mannen fra Sykkylven er for tida på plass i sørlige Ukraina som frivillig, og forteller at han torsdag var på vei til en butikk i Kherson. På veien opplevde han det han beskriver som det så langt mest dramatiske angrepet han selv har vært i nærheten av.

- Var ganske shaky

Det var Kyiv Independent som i går meldte at en norsk frivillig var skadd i et russisk angrep i Ukraina. Utenriksdepartementet (UD) bekreftet fredag at nordmannen, som er i Kherson frivillig, var skadd i et russisk angrep.

Moldestad forteller at han slapp unna med skader i ene hånda. Fredag er han tilbake der hvor angrepet skjedde. Opplevelsen var imidlertid av det skremmende slaget.

- Det var artilleri som skøyt mot oss. Det nærmeste nedslaget traff omkring 20 meter unna meg. Jeg var ganske «shaky» etterpå, sier Moldestad.

Ukraina sliter med å bryte gjennom det omfattende russiske forsvarsverket kalt Surovikin-linjen. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Beskutt flere ganger

Kherson fylke sør i Ukraina har vært utsatt for kontinuerlig russisk beskytning siden ukrainske styrker frigjorde det i november i fjor. Onsdag ble vestlige deler av Kherson beskutt hele 55 ganger av Russland. To personer ble såret, og to banker og en konsulatbygning ble skadd i angrepene, skriver Kyiv Independent.

En måned har gått siden Moldestad dro til landet og krigen for å hjelpe sivile.

- Jeg er glad for å kunne hjelpe, og ser den store forskjellen vi kan gjøre. Jeg har blitt beskutt flere ganger, men det er første gang jeg har blitt bombet på denne måten, sier 42-åringen.

Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener dette er Ukrainas absolutt største utfordring. Video: Telegram / Twitter. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Forberedt på å risikere livet

Ifølge Moldestad var planen hans opprinnelig å verve seg til den ukrainske fremmedlegionen som medic. Men da han fikk vite at de ville sende ham til skyttergravene, valgte han å i stedet bidra som frivillig.

- Jeg er forberedt på å risikere livet og vil bidra med medic, men ikke i skyttergravene. Jeg kan risikere livet, men det finnes grenser, sier Moldestad.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer