Løp fra døden da søppelfjellet raste

MANILA (Dagbladet): Annalull (30) korser seg mens hun tenker på de rundt 2000 menneskene som ble begravet da søppelberget Smokie Mountain utenfor Manila kalvet som en annen isbre i juliregnet. Men naboen og bestevenninna Jessica klarte seg ikke, og ble begravet i den våte, stinkende gjørma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jessica døde den mest fornedrende død noen kan tenke seg, sier Annalull Sison. Som ved en Herrens tilskikkelse slapp hun og hennes fire barn unna tragedien i sommer.

- Jeg hørte det buldret, og skjønte at noe skjedde. Med Jeanna (2) under armen styrtet Annabell ut av blikkskuret som var familiens hjem før det raste sammen. Hun løp og løp til bråket bak henne hadde lagt seg. Da hun snudde seg var landskapet på søppelplassen totalt forandret.

- Alle husene på toppen av søpla var borte, og bak meg var det helt stille. Så kom alle løpende til, forteller Annalull. Men det var for seint. Noen titalls mennesker ble gravd ut levende. 210 ble funnet og erklært døde. Men det lokale politiet mener så mange som 2000 mennesker ble begravet her, i et stinkende helvete, med rotter som eneste selskap.

Drømmen som brast

Katastrofen på Filippinene i sommer rystet en hel verden og satte søkelyset på de nedverdigende forholdene tusenvis av mennesker lever under på fyllinga.

- Min eneste trøst når jeg tenker på det, er at de trolig må ha dødd med en gang, sier Annalull.

Hun og venninna Jessica kom til Manila for åtte år siden fra øya Samar. Sammen søkte de et bedre liv.

- Jeg kommer meg nok aldri vekk herfra, sier Annalull, og rødmer lett av forlegenhet over sin egen elendighet.

Inne i skuret hennes er lufta tjukk av fluer. Stanken fra det varme søppelet er uutholdelig. Men klesvasken som henger på ei snor fra Annalulls skur og til en påle som er satt ned i søpla, vitner om en ambisjon om å leve et verdig liv.

En skabbete katt sitter ved en åpning i skuret som skal forestille et vindu. Den har den håpløse oppgaven å holde de utallige rottene borte.

Lever av søppel

200000 mennesker lever i og av søpla på Smokie Mountain. De er de fattigste av de fattige, og lever av å samle biter av metall og plast som de kan selge til oppkjøpere.

Annalulls mann og tre eldste barn er ute i søpla og samler ting de kan leve av. Sola henger høyt over den uendelige mengden søppel. Varmen får dampen til å stå som en sky av sykdom over elendigheten.

Manilas myndigheter krevde i 1998 at mennesker ikke lenger skulle få bo på søppelplassen, nettopp fordi de var redde for en ulykke. Men regjeringen til den korrupsjonstiltalte president Joseph Estrada har ikke bevilget penger, og Annalull har ingen tro på at det skal regne penger over søppelplassen.

- Ingen har noen gang gitt oss noe. Hvorfor skulle det skje nå? sier Annalull.

LEVER I SØPPEL: Annalull Sison reddet livet da søppelfjellet kalvet i sommer. Men hennes nabo og beste venninne Jessica og hennes familie ble begravet. Tørkesnora symboliserer ønsket om å leve et verdig liv.