Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Young Bloods i retten:

«Løp fra stedet mens de lo»

Retten spilte av dramatiske 112-samtaler fra drapsforsøket på Furuset i 2012.

BLODSPOR: Den antatte lederen av Young Bloods står tiltalt for medvirkning til overlagt drap på en mann i Jerikoveien på Furuset i 2012. Blodsporet viser hvor mannen ble funnet hardt skadd. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BLODSPOR: Den antatte lederen av Young Bloods står tiltalt for medvirkning til overlagt drap på en mann i Jerikoveien på Furuset i 2012. Blodsporet viser hvor mannen ble funnet hardt skadd. Foto: Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

«Det er avfyrt masse skudd utenfor borettslaget her. Jeg så tre slanke, mørkkledde unggutter som løp av gårde mens de lo. De avfyrte hvert fall ti skudd».

Det sa en kvinne da hun ringte politiet natt til 18. mai 2012. Denne natta ble en mann skutt med hagle utenfor hjemmet sitt i Jerikoveien på Furuset i Oslo. Mannen, som i dag er 36 år, ble alvorlig skadd, men overlevde.

På dette tidspunktet var politiet allerede på vei til Jerikoveien etter at fire naboer hadde ringt. Kvinnen ble bedt om å holde vinduer og dører lukket.

I disse dager sitter den antatte lederen i Young Bloods, en 29 år gammel mann, og et antatt medlem av gjengen (32), tiltalt i Oslo tingrett for medvirkning til drapsforsøket.

Spilte av nødanrop

På rettens sjette dag ble det spilt av tre nødanrop fra naboer. I bakgrunnen av alle telefonsamtalene høres det gjentatte og høylytte skudd.

«Det skytes. Utafor. Det har vært flere skudd. Folk skriker ut og banner og skyter», sa en annen nabo på telefon til politiets operasjonssentral.

«Ser du dem?» spør politibetjenten.

«Nei, jeg la meg ned, jeg. Hører du, hører du? Fort dere. Vær så snill a. De løp. De løp», sier mannen.

Samtidig høres høylytte skudd i bakgrunnen. En annen nabo sier i telefonsamtalen at han «ser flammene fra munningen på pistolen». Han forklarte at det ble ropt et navn og at en annen person ropte «skyt meg, skyt meg» tilbake.

- Skulle få juling

Politiet vet ikke hvem som avfyrte skuddet mot den fornærmede 36-åringen. De mener den tiltalte 32-åringen var på stedet, mens 29-åringen skal ha vært initiativtaker til hendelsen.

Begge tiltalte har nektet straffskyld for drapsforsøket. Den antatte gjenglederen har erkjent delvis straffskyld for medvirkning til legemsbeskadigelse.

Han ville ikke gi noen inngående forklaring i retten og har heller ikke ønsket å svare på spørsmål. I avhør, som ble lest opp i retten, forklarte 29-åringen at han trodde det skulle være et masseslagsmål på Furuset den kvelden, men ville ikke si hvem som var på stedet.

Politiadvokat Nina Bakken leste følgende fra politiavhøret:

«De hadde tenkt å gi han to-tre på trynet. Fornærmede begynte å løpe og det så ut som han hadde noe. De fyrte av for å skremme han. Han løp med noe i bukselinningen - noe svart i hånda. De trodde han hadde en pistol. De forklarte at han kom ned og sa «kom da, kom da». De ba han roe seg ned, men det ville han ikke. De skjøt først i lufta, men han ville ikke stoppe. Til slutt skjøt de han i låret.»

- Tenkte at det var over

Dagbladet gjorde i forkant av rettssaken et intervju med den fornærmede 36-åringen. Han forklarte da at han ikke var redd for våpnene den natta, og at han var mest forbanna fordi han hadde mottatt trusler i forkant. Han var i 2012 utpekt som et sentralt medlem av gjengen Furuset Bad Boys.

- Jeg hadde jo ikke trengt å gå ut i det hele tatt, men det er lett å være etterpåklok, sier han i dag.

Han trodde ikke at han skulle bli skutt. Så hørte han haglskuddet og falt bakover ned på asfalten.

- Jeg kjente bare blodet som rant. Jeg kjente ikke smerte og tenkte bare at det var over. At jeg skulle dø. Så våknet jeg på sykehuset.

36-åringen var sykmeldt over et år etter drapsforsøket. Han måtte opereres, transplantere hud og satt i rullestol over en lang periode.

- Holdt hodet hans

Fredag i forrige uke fortalte ektefellen hans historien om det som skjedde den natta i 2012.

- Jeg mener å huske at det sto masse mennesker rundt. Jeg løp bort og holdt hodet hans i fanget mens han sa at nå er det over, nå er det ferdig. Jeg tenkte at han kom til å dø, sier kona til en nå 36 år gammel mann.

Kvinnen forklarte at hun var inne i leiligheten da hun hørte kjæresten rope. Så braket skuddsalvene løs mellom blokkene i det tett befolkede området.

Fra balkongen i blokka, så hun maskerte personer løpe mot mannen sin. Fra alle kanter.

Hun ble med i ambulansen, og da hun så seg selv i speilet på toalettet i intensivavdelingen på sykehuset, var klærne gjennomtrukket av blod.