Løp gjennom kuleregn og reddet kameraten fra bortføring av Taliban

Dermed blir Salvatore Giunta den første soldat siden Vietnamkrigen som får Medal of Honor i live.

HELT: En amerikansk helt fra Afghanistan-krigen. Salvatore Giunta handlet lynraskt og reddet troppen sin under et bakholdsangrep. Så fikk han en medsoldat i sikkerhet ved å skyte to Taliban-opprørere. Foto: AP
HELT: En amerikansk helt fra Afghanistan-krigen. Salvatore Giunta handlet lynraskt og reddet troppen sin under et bakholdsangrep. Så fikk han en medsoldat i sikkerhet ved å skyte to Taliban-opprørere. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): Medal of Honor er den høyeste utmerkelsen i det amerikanske forsvaret og blir gitt til soldater som på «en iøyenfallende måte, med tapperhet og stort mot, setter sitt eget liv i fare og gjør mer enn sin plikt i kamp mot en fiende av USA».

Medaljen henger svært høyt og er kun gitt ut sju ganger så langt i USAs kriger i Irak og Afghanistan, alle posthumt. Den siste medaljen som er delt ut i de to krigene gikk til Jared Monti for ett år siden.

Monti døde da troppen hans på 16 mann ble overfalt av 50 opprørere i Afghanistan. Han forsøkte tre ganger å få en medsoldat i sikkerhet, men ble skutt og drept i sin heroiske handling.

Bakholdsangrep På grunn av de høye kriteriene for å få medaljen, gis den sjelden ut til soldater som overlever heltegjeringen. Men torsdag kunne president Barack Obama som første president siden Vietnamkrigen ringe og gratulere en Medal of Honor-mottaker.

Salvatore Giunta fra Iowa, som for tiden tjenestegjør i Italia, fikk den hyggelige beskjeden av presidenten for motet han utviste da troppen hans i Afghanistan ble overrasket av Taliban-soldater i 2007.

Salvatore gikk med sin åtte mann store tropp ned en bratt bakke, der ventet tre opprørere med AK-47-rifler. Disse tre var støttet av ytterligere ti Taliban-soldater med automatvåpen i det som kalles et L-formet bakholdsangrep. Et slikt bakholdsangrep kan utslette en hel tropp med soldater, gjort riktig.

Dette skjedde om natta og soldatene ble tatt helt på senga av angrepet.

- Ut av ingenting, bare ved å ta det neste skrittet, kom kuleregnet. Alt skjedde ut av ingenting. Jeg har ingen aning hvordan det skjedde, men det skjedde, forteller Giunta i en bok om Afghanistankrigen.

Dette var første gang Salvatore var i nærkamp med Taliban-krigere i sin tid i Afghanistan. Trygt bak en stein forstår han at tre av kameratene er fanget i kuleregnet lengre framme.

- Det skjedde så raskt, du tenker ikke over det, man gjør bare det som faller en inn, forteller Salvatore om sin heltegjering.

Reddet gissel I stedet for å holde sin trygge posisjon, valgte nemlig Salvatore å løpe fram i mørket, gjennom kuleregnet for å nå kameratene. Dermed klarte ikke Taliban-krigerne å splitte dem. Denne handlingen kan ha reddet hele den amerikanske troppen, ifølge boka.

SLO PÅ TRÅDEN: Barack Obama under samtalen med Salvatore Giunta, der soldaten fikk vite at han mottar den høyeste utmerkelsen i det amerikanske forsvaret. Foto: whitehouse.gov
SLO PÅ TRÅDEN: Barack Obama under samtalen med Salvatore Giunta, der soldaten fikk vite at han mottar den høyeste utmerkelsen i det amerikanske forsvaret. Foto: whitehouse.gov Vis mer

Alt gikk ekstremt fort, det tok bare 15 sekunder fra angrepet, til Salvatore løp fram.

På vei framover kastet han tre granater mens han skjøt på fiendens posisjoner.

- Det var en oppgave som måtte gjøres. Jeg løp ikke gjennom kryssild for å redde en kamerat, jeg løp for å se hva som skjedde og for at vi kanskje kunne gjenne oss bak en stein og skyte sammen. Jeg gjorde ikke det for å være heroisk eller tøff, jeg gjorde det jeg tror alle ville ha gjort, sier Salvatore.

Resultatet var imidlertid at Taliban-angrepet ble drevet tilbake. Da Salvatore kom fram til kameratene lengre framme, så han to Taliban-opprørere dra en såret kamerat bort. Salvatore reagerte lynraskt og drepte den ene og såret den andre. Kameraten fikk han så i sikkerhet før han ga førstehjelp. Fem av de åtte soldatene i troppen overlevde angrepet.

- Giuntas mot og lederskap under ekstreme forhold var en viktig grunn til at troppen hans overlevde og slo tilbake et bakholdsangrep. Innsatsen hans sørget også for at en fallskjermjeger ikke kom i fiendens hender, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus.

Salvatore Giunta vervet seg til det amerikanske forsvaret etter å ha hørt en radioreklame hjemme i Iowa.

MEDAL OF HONOR: Salvatore Giunta. Foto: AP
MEDAL OF HONOR: Salvatore Giunta. Foto: AP Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer