Dramatiske skildringer:

«Løp, ikke se deg tilbake»

Sofie Anastasia Labahå var en av de første som møtte Espen Andersen Bråthen (38) i garasjeanlegget ved Coop-butikken i Kongsberg. Fredag forklarte hun dramatiske skildringer fra kvelden hvor fem personer ble brutalt drept.

VITNET: Sofie Anastasi Labahå på vei inn i retten fredag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VITNET: Sofie Anastasi Labahå på vei inn i retten fredag. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HOKKSUND TINGHUS (Dagbladet): Fredag fortsatte rettssaken mot Espen Andersen Bråthen, som er tiltalt for å ha drept fem mennesker i Kongsberg i oktober i fjor.

Først ut i vitneboksen var Sofie Anastasia Labahå. Hun ble stående ansikt til ansikt med den tiltalte 38-åringen den fatale oktoberkvelden i fjor.

I vitneboksen forteller Labahå at hun og kjæresten var på vei til Coop Extra-butikken for å hente en pakke da de plutselig hørte et smell i veggen.

SPENT: Sofie Anastasia Labahå forteller at hun var spent før hun skulle forklare seg i rettsal 2 i Kongsberg og Eiker tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPENT: Sofie Anastasia Labahå forteller at hun var spent før hun skulle forklare seg i rettsal 2 i Kongsberg og Eiker tingrett. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Falt meter fra gjerningsmannen

- Jeg tenker at det er en fugl eller fuglerede og ser opp. så snur jeg meg og ser rett på en mann, kraftig bygd i hvit singlet. Lyst hår, tomt blikk. Nesten litt sånn medtatt. Han står med en bred kroppsholdning. bredbeint og bærer et våpen. Pil og bue, forteller Labahå.

- Jeg blir stående ganske lenge og se på han da han lader våpenet og gjør seg klar til å skyte. Jeg er da gelé i kroppen og skjønner ikke at han skal skyte på nytt. Da blir jeg dyttet av kjæresten min inn på en gang som leder inn på posten. Jeg faller i gulvet fordi beina er gelé, fortsetter hun.

- Jeg hører kjæresten min rope «løp» før jeg etter noen sekunder kommer meg på beina.

COOP: På denne trappa forteller Sofie Anastasia Labahå at de observerte gjerningsmannen skyte mot en person. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
COOP: På denne trappa forteller Sofie Anastasia Labahå at de observerte gjerningsmannen skyte mot en person. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Labahå og kjæresten løper så inn på Coop.

- Jeg er på det tidspunktet så stresset og redd at jeg bare klarer å rope «løp, løp for livet» til de på butikken. Vi forsvinner ut hovedinngangen. kjæresten min roper bare «løp, ikke se deg tilbake».

Kjæresteparet løper ut av butikken og ned mot sentrum, ikke langt fra Coop-butikken. Kjæresten ringer politiet og melder fra om hendelsen.

Mens kjæresten snakker med politiet får Labahå øye på gjerningsmannen som står på trappa utenfor inngangen på butikken.

- Han står med brede bein og skyter mot personen på torget. Personen som blir skutt mot får det ikke med seg. Vi prøver å rope til ham om at han må søke dekning.

VITNET: Sofie Anastasia Labahå på vei inn i rettsalen hvor hun vitnet mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VITNET: Sofie Anastasia Labahå på vei inn i rettsalen hvor hun vitnet mot Espen Andersen Bråthen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

«Oi, hva faen var det».

Labahå blir etter hvert spurt om hvordan hun opplevde smellet hun hørte i garasjeanlegget hvor de påtraff Bråthen:

Jeg tenkte «oi, hva faen var det».

- Sa han noe? spør aktor

- Han sa noe, men jeg tror det var noe sånn «wow. dette var gøy» eller «det er gøy å skyte på folk». Jeg er ikke helt sikker.

Videre får hun spørsmål om hvordan hun opplevde selve hendelsen.

- Skremmende opplevelse, kvalmende opplevelse med tanke på det som skjedde etter det som skjedde på butikken. En kveld fylt med redsel, tårer og frykt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer