Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Løp ned trappene fra 32. etasje

- Jeg hørte et kjempestort smell, forteller beboer Patty til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet.no): Folk flyktet ut på gatene da et småfly traff den 50 etasjer  høye Belaire-bygningen på Upper East Side på Manhattan sent i kveld norsk tid.

Dagbladet.nos reporter i New York, Snorre Bryne, forteller om kaotiske tilstander på bakken.

- Det er hundrevis av redningsmannskaper her, og mange kvartaler er sperret av. Brannen er slukket, men svært mange bekymrede og nysgjerrige stimler sammen på gaten uten å vite hva som egentlig foregår, sier han.

Løp ned 32 etasjer

Dagbladet.no møtte en av beboerne i boligblokka like etter den eksplosjonsartede brannen startet. Patty, som ikke oppga etternavnet sitt, bor helt oppe i 32. etasje og var hjemme da dramaet startet.

- Jeg hørte et kjempestort smell, og skjønte at noe hadde skjedd i bygningen. Da jeg ringte ned til resepsjonen fikk jeg beskjed om at det brant et sted, og at de var i ferd med å alarmere brannvesenet, forteller kvinnen til Dagbladet.no.

Hun skjønte at hun måtte komme seg ut av høyblokka.

- Jeg løp ned trappene i flip-flopene mine så fort jeg kunne, sier beboeren, som priset seg lykkelig over at flyet ikke rammet bygningen noen meter lavere.

HADDE FLAKS: Patty, som bor i 32. etasje i bygningen på bildet nedenfor, er svært lettet over at hun klarte å komme seg ut i god behold. Foto: SNORRE BRYNE
HADDE FLAKS: Patty, som bor i 32. etasje i bygningen på bildet nedenfor, er svært lettet over at hun klarte å komme seg ut i god behold. Foto: SNORRE BRYNE Vis mer

- Heldigivis traff flyet, eller hva det nå var, ovenfor min leilighet, sier hun til Dagbladet.no.

- Vrakrester traff drosjen min

En drosjesjåfør sto like ved foten av skyskraperen. Når Dagbladet.no snakker med ham, har han fortsatt biter av glass på seg, og sier at han fortsatt er i sjokk.

- Jeg hørte et stort smell over drosjen, skjønte at noe skjedde rett over meg, og at noe ville treffe drosjen, forteller mannen.

- Jeg lukket øynene og dukket ned i setet, før jeg hørte masse greier treffe taket på drosjen min. Alt ble helt svart, det var røyk overalt, og så la jeg merke til at jeg var helt dekket av glasskår, sier han.

Deler fra flyet hadde truffet frontpartiet på bilen hans, men sjåføren kom seg ut og løp unna. 

- Jeg dro rett til sykehuset, men fikk beskjed om å komme tilbake senere, fordi de trengte kapasitet til folk med brann- og røykskader.

To døde 

image: - Løp ned trappene fra 32. etasje

To personer døde i den oppsiktsvekkende ulykken, og de var begge i flyet. Ingen av beboerne skal være skadd. 

Fotografen Richard Drutman stod i telefonen i leiligheten sin i 12. etasje, da han følte hele bygningen skake.

- Det var en stor eksplosjon. Jeg så ut av vinduet, og så det som så ut til å være deler av vinger, i brann, fallende fra himmelen, sier Drutman til AP.

Han evakuerte bygningen med kjæresten kort tid etter krasjet.

Terrorfrykt

Selv om både FBI og antiterror-departementet Homeland Security raskt avviste spekulasjoner om et terrorangrep, ble i kveld luftrommet over Manhattan stengt. I tillegg ble jagerfly sendt på vingene og patruljerer nå både over New York og andre amerikanske storbyer.

Bettina Paus,  som er fra Oslo men har bodd i USA i 15 år, føler terrorfrykten på kroppen.

- Hele himmelen er full av helikoptre. Det er klart man tenker raskere på terrorisme i denne byen enn noe annet sted. Sånn har det vært siden 11.september, sier hun på telefon til Dagbladet.no.

<B>BEKYMREDE NEWYORKERE:</B> Folk gråt åpenlyst på gata i kaoset.
<B>STORE SKADER:</B> Brannmannskapene hadde en vanskelig jobb med å få kontroll over flammene nær 40. etasje.