- Løp og kjøp

- Start sparingen i aksjefond nå, er de uavhengige ekspertenes råd. Da unngår du å gå i den vanlige fella - kjøpe på topp og selge på bunn. Nå er fondsandelene på billigsalg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg tror vi er veldig nær bunnen. Dette er alle tiders tidspunkt for å starte en fornuftig aksjesparing, sier Dine Penger-redaktør Tom Staavi.

- For meg er aksjefond en langsiktig spareform. Folk flest bør spare jevnlig. Jeg tror ikke markedene skal bare opp, men det kan bli en hyggelig avkastning for den som går inn nå, sier Staavi.

Han peker på at fondssparerne har en tendens til å gå inn på topp og selge på bunn.

- Nå har de muligheten til å gjøre det betydelig bedre, ved å starte på et hyggelig tidspunkt. Det kan være lurt å tegne en spareavtale nå.

Staavi vil ikke gi noen konkrete anbefalinger på stående fot, men mener at fondene som får de beste terningkastene i bladet hans kan være et bra sted å begynne.

Seksere der er de norske fondene Carnegie og Pluss, og de globale til Carnegie, Skagen og Storebrand. Skagen Vekst - med halvt norsk og halvt internasjonalt mandat - får også seks.

Kjøper selv

Staavi får følge av førsteamanuensis Harald Haukås ved Høgskolen i Stavanger:

- Dette er absolutt riktig tidspunkt. Vi har sett så mye panikk, nedturer, korreksjoner og dårlige nyheter at nå er jeg optimist.

Haukås mener makrotallene viser at dette er rett før turen oppover starter. Siden kommer selskapene etter med gode resultater.

- I 1929 varte nedturen i tre år. Nå er vi også inne i det tredje, sier Haukås.

Han har Skagen KonTiki og Skagen Global blant sine internasjonale favoritter, i tillegg til Carnegie WorldWide - et vekstfond som vi ta seg rimelig raskt opp igjen. Her hjemme har han tro på Carnegie Aksje Norge, Odin Norge og blandingsfondet Skagen Vekst. Haukås går heller ikke av veien for å anbefale teknologifond.

Warren på glid

Peter Warren har lenge advart mot aksjer, men røper at nå er han på glid:

- Jeg er positiv til aksjemarkedet på kort sikt, sier den tidligere sjefmekleren i Finansbanken, nå forvalter av sitt eget hedgefond.

- USA er motoren, og jeg har liten tro på at alle skandalene er avdekket. Jeg er optimist, men samtidig forberedt på at ting kan forandre seg.

- Har du noen anbefalinger, ut over ditt eget fond?

- Det må bli Skagen.

Ingen vet

- Jeg tror vi er omkring bunnen, men det er helt umulig å si noe om aksjemarkedet - ingen vet det, sier førsteamanuensis Knut Boye ved NHH/Høgskolen i Agder.

- Personlig tror jeg ikke det vil falle noe særlig mer, så det er sannsynligvis ikke så dumt å kjøpe nå. Kursene har falt mye, og prisene er mer fornuftige i forhold til selskapenes inntjening.

Boye vil ikke komme med anbefalinger, men mener det er viktig å sjekke fondenes historikk og kostnader.

- Bruk rangeringene i avisene og på nettet, er hans råd.

Haster ikke

Tidligere Dine Penger-redaktør Christian Vennerød er noe mer forbeholden:

- Dette kan være et riktig tidspunkt å kjøpe på, men det er alltid vanskelig å prøve å «time» bunnen. Det haster ikke, sier han.

- Hvis neste nedgang snur opp til et høyere nivå, og neste bunn deretter blir høyere enn den forrige, har vi en bekreftelse på at markedet har snudd. Den store fordelen for småspareren er at han kan vente og se. Da vil han ikke treffe bunnen, men det er for verdensmesterne!

Risko er målt ved det såkalte standardavviket. Det viser hvor mye avkastningen i fondet svinger fra måned til måned. (Mer presist: hvordan fondets historiske avkastning har avveket fra middelavkastningen i løpet av en 36 måneders periode.) Høyt standardavvik = store kurssvingninger. Et standardavvik på 36 prosent indikerer at fondet i to av tre år vil svinge innenfor pluss/minus 36 prosent av snittavkastningen. Litt forenklet kan man si at fondet er dobbelt så risikabelt som et fond med 18 i standard-avvik