GJEMTE SEG PÅ UTEDOEN: Khamshajiny Gunaratnam (23) gjemte seg først på utedoen, før hun sprang ned stien til høyre på bildet. Foto: Privat
GJEMTE SEG PÅ UTEDOEN: Khamshajiny Gunaratnam (23) gjemte seg først på utedoen, før hun sprang ned stien til høyre på bildet. Foto: PrivatVis mer

«Løp vi her? Det var jo ikke mulig å gå der engang»

Khamshajiny Gunaratnam (23) gjemte seg på en utedo før hun løp til vannet og svømte i trygghet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khamshajiny Gunaratnam (23) skriver selv om det første besøket på Utøya etter terrorangrepet:

Jeg hadde ikke store forventinger. Jeg gruet meg ikke, og jeg fryktet ingenting. Men jeg så fram til å se mer til konsekvensene av 22.juli. For jeg ville vite mer. Siden jeg ikke har grått noe særlig siden fredagen på utøya, trenger jeg å oppleve noe sterkere som kan få meg til å erkjenne at mange av mine venner er borte.

Vi tok ferje fra camping-båtplassen. Det var akkurat dit jeg kom når båten hadde plukket meg opp i vannet fredag 22.juli. Jeg følte ingenting. For jeg skal ikke lyve, jeg skal ikke overdramatisere følelser som ikke er der engang. Jeg følte faktisk ingenting.

Eskil og Jens i bakken. Flotte taler. Herregud, dette er jo lørdagen på Utøya-leiren. Nesten som om leiren endelig ble «fullført» med mange mennesker, fantastisk fint vær — og Jens på besøk en lørdag på utøya.

Etterpå gikk jeg gjennom de stedene jeg hadde løpt. Nato-utedoen, der jeg hadde gjemt meg først. Jeg følte fortsatt ingenting. Vi gikk gjennom skogen til vi kom fram til stien som førte til Bolsjevika. «Løp vi her?», tenkte jeg. Det var jo ikke mulig å gå der engang.

Mens jeg gikk der og fortalte, merket jeg hvor lite dette gikk inn på meg. Så kom vi til det berget mange av oss satt på rett før jeg og Matti la på svøm. Tårene rant. Det var her jeg satt med Isabel. Hun sa dette ville gå bra. Og det var da jeg innså: Det er virkelig tilfeldig hvem som overlevde og ikke.

Jeg kunne vært død. På dette berget satt jeg og nektet å svømme fordi jeg trodde det var unødvendig. På dette berget lå det døde mennesker tre minutter etter at jeg hadde begynt å svømme. Dette berget får meg til å gråte.

• Les også om Jaran Berg (24) som gjemte seg overlevde da han gjemte seg i en hule.

OVERLEVDE: Khamshajiny Gunaratnam. Foto: Christian Roth Christensen
OVERLEVDE: Khamshajiny Gunaratnam. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer