Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Løpet er kjørt for Hillary

Professor Andrew Smith tror Clintons valgkamp er død. Se video av gråtkvalt Hillary i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE (Dagbladet.no): Da Hillary Clinton på et valgkamparrangement i dag uventet tok et spørsmål fra forsamlingen, om hvordan hun alltid klarer å være ved så godt mot og med plettfritt utseende med det presset hun er under, var det like før følelsene overmannet presidentkandidaten.

- Det er ikke lett, og jeg kunne ikke ha gjort dette om jeg ikke ektefølt hadde trodd at dette var det riktige å gjøre. Du vet, dette er personlig for meg. Det er ikke bare politisk og det er ikke bare det offentlige. Jeg ser hva som skjer, og vi må reversere det, sa Clinton med tårer i øynene og bristende stemme - definitivt utenfor manus.

* Se video av det følelsesladde øyeblikket her!

- Noen tror valg er et spill, massevis av "hvem er på frammarsj og hvem går tilbake", men det handler om landet vårt, om våre barns framtid, og dette handler virkelig om oss alle, fortsatte hun, ifølge ABC News.

Er det for sent?

Selv om ingenting ennå er avgjort i demokratenes hektiske valgkamp, er det akkurat nå lite som tyder på at Hillary Clinton er i stand til å hamle opp med Barack Obamas enorme framgang i New Hampshire de siste dagene.

Et stort tap i den ekstremt viktige delstaten kan bety slutten på Hillarys presidentambisjoner for godt. Hun har satset svært mye av sitt image på å framstå som den eneste som er valgbar - mastodonten som kommer til å slå republikanernes kandidat.

Men etter valget på tirsdag kan hun neppe påstå noe slikt igjen hvis Obama passerer henne med mange prosentpoeng.

FERDIG? Hillary Clinton har hatt en tøff dag. Her er hun fotografert på McConnell Center Gymnasium i Dover. Foto: STAN HONDA/AFP/Scanpix
FERDIG? Hillary Clinton har hatt en tøff dag. Her er hun fotografert på McConnell Center Gymnasium i Dover. Foto: STAN HONDA/AFP/Scanpix Vis mer

Professor Andrew Smith er direktør for meningsmålingssenteret ved University of New Hampshire. Valgeksperten går overfor Dagbladet.no svært langt i å si at slaget allerede er tapt for Clinton, også på nasjonalt plan.

- Herregud, hun har ledet på målingene her i to år fram til nå, sier Smith som nesten ikke kan tro hvor hardt Clinton har falt.

Målingen han publiserte i går viste en oppslutning blant demokrater og uavhengige på 39 prosent, mot Hillarys 29 prosent. John Edwards lå da på 16 prosent.

- Taper hun med åtte-ti prosentpoeng, er hun ferdig, slår professoren fast.

Han tror Hillary vil ha store problemer med å komme tilbake i racet selv om hun skulle tape bare med ett fattig prosentpoeng. Smith tar små forbehold når han spår Obama som vinner av hele nominasjonen til demokratene.

- Jeg tror det må en katastrofe til, en ukjent skandale fra fortida hans eller noe lignende, for at Obama ikke skal få det til. Ifølge vår statistikk helt tilbake til 1972 vil en seier i New Hampshire umiddelbart gi ham en hopp på rundt 14 prosentpoeng i de nasjonale målingene, og så vil det fortsette derfra, sier Smith, som knapt regner John Edwards som en utfordrer på dette stadiet.

- Edwards blir med til supertirsdagen, men jeg klarer ikke å se for meg ham videre. Vinneren av New Hampshire kommer til å bli den nominerte i begge partier, sier Smith.

Ny måling i kveld

- Løpet er kjørt for Hillary

Professoren viser blant annet til at to tredeler av demokratene i New Hampshire mener endring er det viktigste når de bestemmer seg for hvem de skal støtte, og at over halvparten i denne gruppen allerede er erklærte Obama-fans.

Ifølge professorens analyse vil det eneste lyspunktet for Hillary de nærmeste ukene være delstaten Michigan, der Obama og Edwards ikke står på stemmeseddelen.

Smiths ferskeste tall ble offentliggjort på CNN i 23-tida i kveld norsk tid. Professoren, som kjente alle detaljer i også denne målingen da Dagbladet.no snakket med ham, bekreftet i kveld at det ikke har skjedd noen store endringer.

Meningsmålingen viste at Obama leder med 39 prosent, mot Hillarys 30 prosent.

På republikansk side leder John McCain målingen med 31 prosent, foran Mitt Romney på 26.

Professor Smith mener distansen til Hillary kan bli enda høyere i selve primærvalget i morgen.

- Han kommer ikke til å få 50 prosent av stemmene, men jeg kan uten problemer forestille meg at han får 40-42 prosent, sier Smith, som altså sitter på mer grunnmateriale enn det som er kjent offentlig i skrivende stund.

- McCain vinner På republikanernes side er han overbevist om at senator John McCain går av med seieren i New Hampshire, og at han har alle forutsetninger får å vinne partiets nominasjon i løpet av supertirsdagen 5. februar når nærmere 25 delstater avvikler primærvalg samtidig.

- Med en seier herfra, øker oppslutningen hans med 15-20 prosentpoeng nasjonalt dagen etter, spår valgveteranen.

Professoren, som riktignok selv er fra delstaten, regner betydningen av New Hampshire som enormt stor, og mener det i praksis er umulig for tapende kandidater å stoppe snøballene som begynner å rulle sørover og vestover derfra.

- Folk i andre delstater følger ikke med på valgkampen i New Hampshire før valget - de får med seg hvem som vinner. I praksis fører resultatet i New Hampshire til at mange andre delstater faller inn i samme trend. Momentumet fra de første primærvalgene trumfer alt av politiske tema kandidatnee prøver å fremme, tror Smith.

Han understreker imidlertid at ting skifter fort i primærvalg, siden folk ikke nødvendigvis har veldig sterke følelser i forhold til kandidatvalget sitt.

- Det er som å velge mellom forskjellige smaker iskrem. Du liker egentlig alle, men akkurat i dag vil du vanilje eller sjokolade, sier New Hampshire-professoren.

SPÅR SLUTTEN FOR HILLARY: Professor Andrew Smith ved University of New Hampshire har liten tro på at Clinton kan reise seg igjen om Obama knuser henne i New Hampshire.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling