- UTILREGNELIG: Anders Behring Breivik, her fotografert av et overvåkningskamera på vei vekk fra regjeringskvartalet, vil trolig bli dømt til tvunget psykisk helsevern, hvis Den rettsmedisinske kommisjon ikke underkjenner den sakkyndige rapporten. Foto: ABC Nyheter
- UTILREGNELIG: Anders Behring Breivik, her fotografert av et overvåkningskamera på vei vekk fra regjeringskvartalet, vil trolig bli dømt til tvunget psykisk helsevern, hvis Den rettsmedisinske kommisjon ikke underkjenner den sakkyndige rapporten. Foto: ABC NyheterVis mer

- Løpet er kjørt for straffesaken mot Breivik

To av Norges fremste advokater mener slaget er tapt for dem som håper på fengselsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere, både bistandsadvokater og justispolitikere, har krevd nye vurderinger av Anders Behring Breivik, etter at det ble kjent at psykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim mener den terrorsiktede er strafferettslig utilregnelig.

Men hvis Den rettsmedisinske kommisjon godkjenner rapporten, vil han kunne bli dømt til tvungent psykisk helsevern, uavhengig av om nye rapporter konkluderer annerledes enn Husby og Sørheim.

Det er konklusjonen til Harald Stabell og John Christian Elden, to av Norges fremste strafferettsadvokater.

- Må være sikker - Løpet er nok da nærmest kjørt, sier advokat Harald Stabell til Dagbladet.

- Hvis det blir oppnevnt nye sakkyndige som finner at Breivik ikke var psykotisk ved massedrapene, vil det være to forskjellige syn blant de sakkyndige, og retten vil da etter all sannsynlighet være i tvil. Da må han gis straffefritak, fordi retten må være sikker på at han er tilregnelig for å kunne straffe ham. Tvilen skal komme tiltalte til gode, og i dette tilfelle vil det gunstigste for tiltalte være at han ikke blir straffet, sier Stabell, som har skrevet et debattinnlegg i VG om de sakkyndiges rapport.

Det eneste som kan endre på dette er at Den rettsmedisinske kommisjon ikke godkjenner Husby og Sørheims rapport, eventuelt etter at mulige svakheter som påpekes er forsøkt rettet opp.

- Tvilen vil vedvare John Christian Elden, som er bistandsadvokat i terrorsaken, er enig med Stabell:

- Eneste mulighet for at dette kan endre straffesaken er at Den rettsmedisinske kommisjon konkluderer med at Husby og Sørheim ikke kan jobben sin og underkjenner alt de har gjort. Selv om kommisjonen kommer med kritikk eller bemerkninger vil ikke det endre straffesaken, sier straffesaksadvokat Elden til Dagbladet.

Han minner om at rimelig tvil skal komme tiltalte til gode.

- Løpet er kjørt for straffesaken, så da vil muligens tvilen utenfra vedvare. Budskapet må uansett være at det må være trygghet om at Anders Behring Breivik vil være låst inne i lang tid framover, sier Elden.

Sjelden Det er til slutt retten som skal vurdere og ta standpunkt til om en tiltalt er tilregnelig og om han kan straffes eller ikke. Men det skjer ytterst sjelden at retten endrer de sakkyndiges vurdering om tilregnelighet. Domstolsadministrasjonen opplyser til Dagbladet at det ikke har skjedd i løpet av de siste tre årene.

SAMSTEMTE: Advokatene Harald Stabell og John Christian Elden mener en ny Breivik-vurdering med motsatt konklusjon ikke vil få noe å si for straffesaken mot terroristen. Eneste som kan endre dette er hvis Torgeir Husby og Synne Sørheims rapport blir fullstending underkjent, hevder de. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
SAMSTEMTE: Advokatene Harald Stabell og John Christian Elden mener en ny Breivik-vurdering med motsatt konklusjon ikke vil få noe å si for straffesaken mot terroristen. Eneste som kan endre dette er hvis Torgeir Husby og Synne Sørheims rapport blir fullstending underkjent, hevder de. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

- Jeg kan ikke huske noen slike tilfeller, sier Stabell, som ikke selv har noen rolle i terrorsaken, men en rekke advokater ved advokatkontoret hans er engasjert som bistandsadvokater, blant annet Mette Yvonne Larsen.

Ukjent innhold John Christian Elden er for øvrig forbauset over alle som de siste dagene har uttalte seg om den sakkyndige rapporten, der store deler fortsatt er klausulert og ukjent for offentligheten.

- Det er underlig at flere konkluderer basert på det grunnlaget, sier Elden.

Geir Lippestad, Anders Behring Breiviks forsvarer, opplyser til Dagbladet at de avventer kommisjonens konklusjon før de avgjør om de skal be om en ny vurdering.