Slik brukes coronapass i Europa

- Løpet er kjørt

I motsetning til mange andre europeiske land, benytter Norge seg fortsatt ikke av coronapass innenlands. Professor emeritus Steinar Westin mener at løpet er kjørt for coronapasset i Norge.

KRITISK: Generaldirektør i FHI, Camilla Stoltenberg, om coronapass 13. januar 2022 Video: Vegard Krüger. Reporter: Frode Andresen. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Danske Sundhedsstyrelsen opplyser til Dagbladet at man i Danmark kan få et gyldig coronapass om man er vaksinert, har gjennomgått infeksjon de siste fem måneder eller har testet negativt med PCR-test de siste 72 timer eller med hurtigtest de siste 48 timer.

Dette er en såkalt 3G-løsning. Dette skiller seg fra en 2G-løsning, hvor vaksinerte og personer som har gjennomgått infeksjon kan få gyldig coronapass, og en 1G-løsning, hvor bare vaksinerte kan få gyldig coronapass.

«Coronapasset har som formål å minske risikoen for smitte i forskjellige situasjoner hvor det vurderes at det er økt risiko for smitte. Et gyldig coronapass reduserer risikoen for at bæreren av passet er smittet eller kan smitte, og coronapass kan derfor bidra til å redusere risikoen for smitte på de stedene der hvor det anvendes», opplyser en talsperson for det danske Sunhdedsministeriet til Dagbladet.

«Det er imidlertid viktig å slå fast at coronapass ikke er noen garanti for å forhindre smitte. Men det er et verktøy som i samspill med andre tiltak og anbefalinger skal bidra til å begrense samfunnssmitten».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.