SPENTE: Spenning til siste slutt for Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide før det siste fylkesårsmøtet i Østfold i morgen kveld. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SPENTE: Spenning til siste slutt for Kjell Ingolf Ropstad og Knut Arild Hareide før det siste fylkesårsmøtet i Østfold i morgen kveld. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Oslo KrFs retningsvalg

Løpet kan være kjørt for Hareide: Fire blå og tre røde delegater i Oslo

Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad trenger bare én delegat i Østfold i morgen for å få flertall til å regjere med Erna Solberg.

På forhånd varslet KrFs unge nestleder Kjell Ingolf Ropstad at han ville være fornøyd med til sammen ni delegater fra Akershus, Vestfold og Oslo. I stedet stemte 12 delegater for å søke regjeringssamarbeid med Høyre, Frp og Venstre.

For å få flertall på det avgjørende landsmøtet på fredag trengs 96 delegater. Ropstads linje, å undersøke muligheten for å gå i inn i dagens regjering, har nå 95 delegater bak seg.

- Jeg er imponert

- Dette var over all forventning, sier Kjell Ingolf Ropstad til Dagbladet seint mandag kveld.

- Jeg tror KrF-erne er stolte over hva vi har fått til med dagens regjering og ser muligheter for bedre politikk for familiene, fattigdomsbekjempelse, styrket klimakamp og ikke minst kamp mot sorteringssamfunnet, sier han.

I morgen avholder Østfold KrF sitt fylkesårsmøte, som det siste før landsmøtet. Østfold har åtte delegater å fordele, og det ligger an til blått flertall også her.

- Nå er vi et stort steg nærmere at det blir forhandlinger med Solberg-regjeringen først. Jeg er imponert over gode debatter og stolthet over KrFs politikk. Vi skal kjempe sammen for å få gjennomslag og bygge partiet sterkere uavhengig av resultat til slutt, sier Kjell Ingolf Ropstad.

To av tre blå

Partileder Knut Arild Hareide fikk knapt flertall i Akershus, fem mot fire delegater, for å orientere KrF i rødgrønn retning. Både i Oslo og Vestfold ble det blått flertall. I Oslo stemte 32 for en blå løsning og 28 for en rød løsning, mens det i Vestfold ble 23-22 i blå favør.

Da de nådeløse tallene ble lest opp i Oslo, var Hareide dratt hjem. Han ga seinere en kommentar til NTB.

- Dette viser nok en gang at partiet er delt nesten på midten i samarbeidsspørsmålet. Det var synd at blå side vant med kun én stemmes overvekt i det konservative fylket Vestfold. Også i Oslo var det knappe marginer. Fortsatt er Østfold igjen. Så gjenstår selvsagt landsmøtet, skriver Hareide i en kommentar til NTB.

Hastemøte i Rogaland

Det har også vært møte i Rogaland i kveld. Her har det vært slid rund delegatene som ble valgt fra Rogaland KrF. Som det eneste av fylkesårsmøtene har Rogaland ikke valgt delegater ut fra representativitet. 15 av de 16 delegatene støtter et regjeringssamarbeid med høyresiden, mens de som vil forhandle med Ap og Sp bare fikk én delegat.

De 16 delegatene fra Rogaland KrF var samlet til telefonmøte tidligere i kveld, med dette på agendaen.

Det ble kalt inn til møtet etter en e-post som ble sendt søndag kveld, signert fem av de røde delegatene som ble vraket på fylkesårsmøtet.

I brevet ber de om at fire «blå» delegater byttes ut med fire «røde». Det får de ikke gjennomslag for, får Dagbladet opplyst.

Geir Sigbjørn Toskedal, en av de blå Rogalands-delegatene, opplyser til Dagbladet klokka 20.50 at ingenting endres i sammensetningen som følge av møtet mellom de i alt 16 delegatene. Det er altså fremdeles 15 blå og 1 rød delegat som sendes til landsmøtet i helga.

- Sammensetningen er som demokratisk vedtatt på fylkesårsmøtet, sier han.

- Ingen av delegatene har endret standpunkt, opplyser Mirjam Ydstebø, også hun tilhenger av et regjeringssamarbeid med Høyre, Venstre og Frp, til Dagbladet.