Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lopper i blodet

Loppemarked-kunde utløste terrormistanke hos Garden

Kongens vakter fikk for alvor merke at loppemarked-sesongen er i gang.

KONSEKVENSER: En loppemarkedkunde med dårlig tid utløste terrormistanke i Gardens leir på Huseby utenfor Oslo. Bildet er fra lørdag og viser en soldat på vakt utenfor militærleiren som huser kongens vakter. Foto: William Bugge / Forsvaret.
KONSEKVENSER: En loppemarkedkunde med dårlig tid utløste terrormistanke i Gardens leir på Huseby utenfor Oslo. Bildet er fra lørdag og viser en soldat på vakt utenfor militærleiren som huser kongens vakter. Foto: William Bugge / Forsvaret. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sist lørdag ettermiddag måtte politiet rykke ut til Gardens leir på Huseby utenfor Oslo, etter melding om en mulig terrorrelatert hendelse.

- En bil kom kjørende sakte opp veien mot rundkjøring ved leiren og parkerte ved busslomma omtrent 20 meter fra vakta, sier befal og presseansvarlig, Marthe Brendefur, som er presse- og informasjonsoffiser for Hans Majestet Kongens Garde.

Hun forteller at gardistene først reagerte på kjøremønsteret.

Ifølge Brendefur, hoppet så en mann ut av den parkerte bilen og sprang ned veien.

- Bagasjerommet ble stående åpent og gardistene kunne se ledninger som stakk ut, sier Brendefur.

Vaktene rapporterte inn hendelsen og beskrev det hele som en bil med snodig oppførsel. Vakthavende satte i gang tiltak i leiren og politiet ble varslet.

Mann løp fra stedet

- Klokka 14.54 ble vi oppringt fra Garden. En bil hadde stanset og en mann hadde løpt fra stedet. Der og da var dette en mistenkelig hendelse, sier operasjonsleder ved politiet, Gjermund Stokkeli, til Dagbladet.

I loggen på operasjonssentralen står det at gardistene forsøkte å rope etter mannen, men han fortsatte å løpe videre.

- Vi sendte en politibil og forsøkte å kontakte bileier, sier Stokkeli.

I mellomtida hadde kongens vakter sperret av området rundt den mistenkelig bilen.

- På bakgrunn av terrortrusselen i Norge og den uvanlige oppførselen behandlet vi dette på alvor. Vi har gode rutiner på å håndtere ulike situasjoner, og gardistene holdt hodet kaldt. Vi snakket med politiet som satte i gang sine tiltak, sier Marthe Brendefur.

Saken har også vakt en viss oppsikt i utlandet.

Loppis

Politiets patruljebil ankom Huseby-leiren og lykkes ikke umiddelbart å få kontakt med føreren som hadde stukket fra bilen sin med bagasjelokket åpent, men etter et kvarter ble det opprettet kontakt.

- Det var en eldre mann som skulle på loppemarked og var seint ute. Det var nok ikke det lureste stedet å parkere, sier Marthe Brendefur.

Etter all sannsynlighet løp mannen til Huseby Skole, der Huseby Skoles Musikkorps arrangerte loppemarked på lørdag, i håp om å få med seg noen godbiter før de stengte klokka 16.00.

- Det kan være at han ikke hørte vaktene som ropte etter ham. Mannen var stressa da han skulle rekke loppemarkedet, sier Brendefur.

Politiet fulgte opp med å ta en prat med mannen og det ble ikke en politisak, sier operasjonsleder Stokkeli.

Skandale

Det er ikke første gang en alarm har satt Huseby-leiren på hodet. I april 2011 gjemte gardister seg under senga og på do da ledelsen ønsket å teste mobiliseringsberedskapen til gardistene.

Det ble ikke informert om at det var en øvelse og noen soldater skal også ha klatret over gjerdet i et desperat forsøk på å slippe unna sin plikt.

Soldatene som stakk seg unna måtte til slutt be om unnskyldning til sjefen.

Ine Marie Søreide Eriksen, som på den tida var Høyres forsvarspolitiske talsmann, sa følgende til Dagbladet:

- Jeg mener det er alvorlig at rutinene i Garden er så dårlige at dette kan skje. Og det vitner om et holdningsproblem som må ryddes opp i snarest.

Faksimile: Dagbladet. 14/4-2011
Faksimile: Dagbladet. 14/4-2011 Vis mer

Bedre nå

- Dagens Garde kan i stor grad ikke sammenliknes med slik det var da. Vi satte umiddelbart i gang tiltak og både utdanningsplaner og oppdrag er revidert siden 2011, sier Marthe Brendefur.

Hun mener at gardistene allerede seinere i 2011 beviste at de var handlekraftige. Da bomba gikk av i Oslo 22. juli var de blant de første som agerte.

- Da vaktstyrken på slottet ble forsterket, var det soldater i leir som gråt av frustrasjon for at de ikke fikk være med første pulje ned for å bidra. Det neste døgnene var over 700 gardister i aksjon, sier Brendefur.

- Siden den gang har bataljonen bare blitt bedre. Tøffere selektering inn i førstegangstjenesten har ført til svært motiverte gardister. Rutinene og treningen gjennomgås og revideres jevnlig, for at soldatene og bataljonen skal ha best mulig utgangspunkt, sier Marthe Brendefur.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling