Oslo-mann (39) dømt i tingretten:

Loppet kvinner for penger - hevdet han var Ernas livvakt

Han var blakk, straffedømt og arbeidsledig, men fikk via Tinder draget på to damer. Etter at han utga seg for å være spesialsoldat, jobbe i Økokrim, agent i E-tjenesten og Erna Solberg livvakt.

- POLITIET VILLE HENLEGGE: - Først etter egen etterforskning av en privatetterforsker og vår juridiske vudering, omgjorde statsdvoakten poltiets henleggelse. Det er viktig at denne type enkel kriminalitet som utnytter vanlige folk, blir oppdaget og forfulgt, sier advokat John Christian Elden. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB
- POLITIET VILLE HENLEGGE: - Først etter egen etterforskning av en privatetterforsker og vår juridiske vudering, omgjorde statsdvoakten poltiets henleggelse. Det er viktig at denne type enkel kriminalitet som utnytter vanlige folk, blir oppdaget og forfulgt, sier advokat John Christian Elden. Foto: Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Oslo tingrett er det rullet opp en utrolig bedrageri-historie. En 39 år gammel Oslo-mann er dømt til fengsel i 14 måneder, for å ha bedratt to kvinner.

Mannen har bestemt seg for å anke den enstemmige dommen i Oslo tingrett. Dommen er derfor ikke rettskraftig.

Mannen er også dømt til å betale tilbake vel 1,2 millioner kroner til de to damene.

ANKET: - Min klient mener seg uskyldig dømt, han har derfor anket dommen fra Oslo tingrett, sier advokat Heidi Ysen. Foto: Berit Roald / NTB
ANKET: - Min klient mener seg uskyldig dømt, han har derfor anket dommen fra Oslo tingrett, sier advokat Heidi Ysen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

- Han mener seg uskyldig dømt, sier mannens forsvarer, advokat Heidi Ysen.

Avslørt

39-åringen ble først avslørt da en av kvinnene kontaktet den andre.

Tiltalte og den ene fornærmede kvinnen traff hverandre på Tinder i september 2017, og ble etter noe tid kjærester.

Kvinnen hadde gjennomgått et samlivsbrudd i forkant og var alene med to barn annenhver uke.

Mannen hevdet at han hadde studert økonomi, blant annet ved Berkeley i California, og at han jobbet i Økokrim. Kvinnen ble også kurtisert med at han hadde bakgrunn som spesialsoldat i FSK – Forsvarets Spesialkommando.

Ernas livvakt

Etter noen uker fortalte han kvinnen at han fått drømmejobben i E-tjenesten (etterretningstjenesten). Noe som toppet seg med at han angivelig var på reise med daværende statsminister Erna Solberg til Pakistan - som livvakt.

Kvinnen ble forledet til å tro at Tinder-mannen ventet på en arv i mangemillionklassen fra sin avdøde bestemor.

I rettsboka heter det:

«Hun hadde nå lånt ham alle sparepengene sine og hadde tapt hele sin økonomiske buffer».

Tiltalte var klar på at han ville miste jobben i etterretningstjenesten dersom kvinnen gikk til namsmannen og hans økonomiske problemer ble kjent.

Videre heter det i rettsboka:

«Utover høsten 2019 hadde de lite kontakt, men de begynte igjen å møtes sporadisk utover våren 2020. Tiltalte dukket da opp i nye biler. Først var det en golf som han hevdet tilhørte forsvaret og deretter en Tesla som han oppga å ha leaset (men som i virkeligheten var leaset av hans nye samboer – fornærmede nummer to).

Like før jul 2020 ble kvinnen kontaktet av den andre fornærmede kvinnen. Hun kunne fortelle at hun og Tinder-mannen hadde vært samboere i lengre tid.

Nektet ikke

Den andre kvinnen fortalte at hun hadde engasjert privatetterforsker og fått avdekket at tiltalte ikke jobbet i etterretningstjenesten.

I retten bestridte ikke Tinder-mannen kvinnenes forklaring. Han erkjente at han ikke hadde noe økonomiutdannelse, og at han verken hadde jobbet i Økokrim eller i etterretningstjenesten.

Og utenlandsreisen som livvakt for Erna Solberg var ren bløff.

Sannheten var at Tinder-mannen hadde vært vernepliktig i Forsvaret, og vært arbeidsledig siden 2016, med unntak av noen svarte jobber.

Turene til blant annet New York og Spania var med venner, ikke på tjenestereise slik han fortalte kvinnene.

Villfarelse

Retten finner det bevist at tiltalte har fremkalt en villfarelse hos kvinnen, og rettstridig har forledet henne til å yte tiltalte betydelige lån. Kvinnen forklarte at hun hadde lånt ham beløpene i tillit til at han hadde den jobben og bakgrunnen han ga uttrykk for, samt at han hadde utsikter til betydelig arv.

I rettsboka heter det videre:

«Det viser klart at han ikke har hatt til hensikt å tilbakebetale lånene, men snarere å opprettholde egen livsstil med alle midler han evnet å få tilgang til. I samme retning taler at han inngikk et samboerforhold med fornærmede nummer to, som han holdt skjult for fornærmede nummer en, og som tidsmessig synes å sammenfalle med at fornærmede nummer en sine sparepenger nærmet seg slutten».

Retten konkluderer med at Tinder-mannen kynisk og planmessig utnyttet kvinner for egen uberettiget vinning.

Bistandsadvokat Anne Marie Gullichsen i advokatfirmaet Elden sier at de to fornærmede kvinnene er glade for å bli trodd av Oslo tingrett.

I retten ble Tinder-mannen også dømt til å betale 1.2 millioner kroner tilbake til kvinnene.

Truet med nakenbilder

Etter at de to kvinnene hadde blitt kjent for hverandre og avslørt mannen, kontaktet han eks nummer to gjentatte ganger. Han sendte henne også flere MMS-er med nakenbilder og videoer hun tidligere har sendt til ham, etterfulgt av teksten:

«Foreslår du ringer tilbake».

Kort tid etterpå ble det gjennomført en telefonsamtale mellom Tinder-mannen og eks nummer to, hvor han blant annet skal ha kommet med det kvinnen oppfattet som en trussel om å spre nakenbildene.

Politiet ville henlegge

Da kvinnene først tok kontakt med politiet i Oslo, og krevde at etterforskning ble iverksatt, ble saken henlagt.

- Det er underlig at politiet ville henlegge en sak som dette, sier advokat John Christian Elden.

- Etter at vi fikk private etterforskning av tidligere sjef på finansiell etterretning ved Oslo politidistrikt Alf Almberg, og vurdert forholdet juridisk av oss, så statsadvokaten poenget. Det er viktig at denne type enkel kriminalitet som utnytter vanlige folk, blir oppdaget og forfulgt, sier advokat John Christian Elden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer