Loppet ranere for utbytte

Den franske seriemorderen Michel Fourniret (62) har stjålet et nedgravd ransutbytte som han fikk vite om da han satt i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Avisa Libération har fulgt sporene av ransutbyttet, og funnet ut hvor det kommer fra. Mer enn 30 gullbarrer og tusenvis av gullmynter tilhørte egentlig en gjeng, kalt «parykkgjengen». De var bankranere som herjet i Frankrike i begynnelsen av 80-åra. De var smarte, og klarte å gjennomføre 27 bankran før de til slutt ble tatt.

Libérations journalist Patricia Tourancheau har nettopp skrevet ei bok om «parykkgjengen» og vet hva hun snakker om. Like før de ble tatt i 1986, gravde medlemmene skatten ned bak en grav på en liten kirkegård utenfor Paris.

Tilstått

Fourniret har tilstått å ha stjålet skatten for en medfange, Jean-Pierre Hellegouarch, som hadde bedt ham om å flytte den . Hellegouarch hadde fått høre om den av en italiener, tilknyttet «parykkgjengen», Gian Luigi Esposito. Esposito hadde klart å flykte fra et italiensk fengsel i helikopter sammen med Jean-Claude Myszka, en av «parykkgjengen»s ledere. Det var Myszka, Esposito og en medhjelper som gravde ned skatten i 1986.

Esposito, som holdt på å bli utvist fra Frankrike, fortalte Hellegouarch om skatten. Fourniret delte celle med Hellegouarch. En dag fortalte han Fourniret om formuen som lå og ventet på kirkegården.

Andre tanker

Da Fourniret slapp ut tok han med seg Hellegouarchs samboer, Farida Hamiche, for å grave opp 50 kilo gull og flytte det. I første omgang til Hamichs hjem. Men så kom Fourniret på andre tanker. Han drepte Farida og stjal, etter eget utsagn, bare halvparten av skatten. Med sin nye formue kjøpte han blant annet slottet Saoutou, der to av likene nylig ble funnet, og levde et liv i luksus.

Da Hellegouarch hadde sonet ferdig sin dom, og fant verken samboeren eller skatten, oppsøkte han ekteparet Fourniret og truet dem på livet hvis Fourniret ikke fortalte hvor skatten var. Men de klarte å lure ham, solgte alt de hadde og rømte over grensa til Belgia.

Av «parykkgjengen»s skatt er det ikke mye igjen: 200 000 kroner i spanske, kanadiske og meksikanske mynter, funnet i begynnelsen av juli i en vasketrommel gravd ned av Fourniret.

Han er dermed ikke bare en av de verste seriemorderne Frankrike har sett, men også en slu tyv. Hittil har han sagt at motivet for drapene var at ofrene var jomfruer. Men med Farida Hamiche var skatten motivet.

SERIEMORDER: Michel Fourniret har drept minst ni jenter.
LIV I LUKSUS: For det gigantiske ransutbyttet kjøpte seriemorderen Michel Fourniret (62) blant annet slottet Saoutou i Frankrike.